ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Παρευξείνια Τράπεζα στοχεύει σε ετήσια αύξηση χαρτοφυλακίου 5-7% Κύριο

19:35 - 27 Αυγ 2021 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Παρευξείνια Τράπεζα στοχεύει σε ετήσια αύξηση χαρτοφυλακίου 5-7%
Για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Παρευξείνιας Τράπεζας (BSTDB) μίλησε ο πρόεδρός της Ντίμτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin), σήμερα (27/8) στη Χαλκιδική.

Ο κ. Πάνκιν (φωτο) έκανε αρχικά μία αναφορά στο 2020, που όπως είπε, μεταξύ άλλων, συνολικά το ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου της Παρευξείνιας Τράπεζας ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,8% σε ετήσια βάση.

Έπειτα, ανέλυσε όλες τις εξελίξεις για το 2021 μέχρι τώρα, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Κατά τη διάρκεια των 7 μηνών του 2021 (έως το τέλος Ιουλίου), η Τράπεζα επιτάχυνε την ανάπτυξή της: Εγκρίθηκαν 19 νέες χρηματοδοτήσεις έναντι 490 εκατ. ευρώ, 20 χρηματοδοτήσεις υπογράφηκαν έναντι 530 εκατ. ευρώ και εκταμιεύθηκαν σε πελάτες 635 εκατ. ευρώ
  • Το εκκρεμές χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε σε 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση 8% στα τέλη του 2020
  • Τον Μάρτιο του 2021, η Τράπεζα υιοθέτησε τη Στρατηγική της για την Κλιματική Αλλαγή που αντιπροσωπεύει το όραμα και την προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά και μετά από αυτή

Η στρατηγική καθορίζει έναν πιο στοχευμένο ρόλο για την Τράπεζα στην υποστήριξη των μετόχων της στον μετριασμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, κυρίως με τη μετατόπιση των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων σε πιο θετικές για το κλίμα πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα σκοπεύει να ευθυγραμμίσει καλύτερα τη χρηματοδότησή της με τις κλιματικές προτεραιότητες που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη

  • Η BSTDB ξεκίνησε τη δεύτερη έκδοση ESG notes έναντι 50 εκατομμυρίων λιρών με Βρετανό επενδυτή. Η συναλλαγή θα βοηθήσει την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Κλιματική Αλλαγή και την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου στους τομείς που στοχεύουν σε χαμηλότερο άνθρακα και αποδοτική παραγωγή ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση σε βιομηχανίες και κτίρια, καθώς και υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, «πράσινων» μεταφορών και αντιμετώπιση αποβλήτων και λυμάτων
  • Ενισχυμένη συνεργασία με άλλες Multilateral Development Banks (MDB): Υπεγράφη 10ετές δάνειο 100 εκατ. ευρώ από τη New Development Bank για τη χρηματοδότηση της επέκτασης της ικανότητας των λιμένων και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της τράπεζας συνέχισε την ομιλία του, παραθέτοντας τους στόχους της.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου υιοθέτησε τη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική της για την Περίοδο 2021-2030, η οποία μεταξύ άλλων θέτει τους ακόλουθους βασικούς στόχους:

Εταιρικό όραμα:

Η BSTDB σκοπεύει να αναγνωριστεί παγκοσμίως και από τους μετόχους της ως ένα από τα εξέχοντα χρηματοδοτικά ιδρύματα ανάπτυξης για την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας καλά εστιασμένη αναπτυξιακή βοήθεια και λύσεις. Έτσι, η BSTDB θα γίνει ένας προτιμώμενος εταίρος στην περιοχή για πελάτες, πολυμερείς και διμερείς χορηγούς και άλλους εταίρους στην ανάπτυξη.

Θεσμικοί στόχοι:

- Ενίσχυση της ικανότητας παραγωγής έργων και καθοδήγηση χρηματοδότησης για την κινητοποίηση περισσότερων πόρων στην Περιφέρεια.

- Διατήρηση και βελτίωση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της BSTDB.

- Διατήρηση διαφοροποιημένου, ισορροπημένου χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων, με μερίδιο περίπου 30% του δημόσιου τομέα.

- Σύνδεση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και χρηματοδότηση προτεραιοτήτων περιβάλλοντος, ανάπτυξη εξωτερικών συνεργασιών, προσέλκυση πρόσθετων πόρων και αξιοποίηση της ταχέως αναπτυσσόμενης κατηγορίας «πράσινων» επενδυτών.

- Μεγαλύτερη κατανομή κινδύνου και πιθανή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να ελευθερωθούν κεφάλαια για νέες επιχειρησιακές δραστηριότητες.

- Να παραμείνει ανοιχτή σε νέους μετόχους - κυρίαρχα κράτη και αναπτυξιακά ιδρύματα.

Επιχειρηματικοί στόχοι:

- Ετήσια αύξηση χαρτοφυλακίου 5-7%, έτσι ώστε να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

- Υπογραφή 30-35 έργων ετησίως.

- Οι ετήσιες δεσμεύσεις θα αυξηθούν σταδιακά σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ (από 800 εκατομμύρια ευρώ σήμερα) για να φθάσουν πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 28 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.