ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων;

16:01 - 10 Φεβ 2022 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
JP Morgan: Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων;
Η επιθετική στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς ένα μείγμα πολιτικής, που θα έχει στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού, οδήγησε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2020, μετατοπίζοντας την εστίαση στα κεφάλαια των τραπεζών και την πορεία των επιτοκιακών εσόδων (NII), επισημαίνει η JP Morgan σε νέα έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων δεν βοηθά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αλλά είναι διαχειρίσιμη.

Εκτιμά, επίσης, ότι με τη απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινείται τώρα περίπου στο 2,5% (από 0,9% τον Σεπτέμβριο του 2021), η αρνητική επίπτωση στους δείκτες CET1 των τραπεζών θα είναι 40 μονάδες βάσης από το 3ο τρίμηνο του 21 έως σήμερα.

Παρόλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχετικά υψηλό προσανατολισμό στην αύξηση των επιτοκίων και δεδομένων των προσδοκιών για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2023, η JP Morgan εκτιμά ότι θα έχει θετική επίπτωση κατά 10% στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) έως το 2024.

Αυτό αρκεί για να αντισταθμίσει βιώσιμα τη συνεχιζόμενη πίεση απόδοσης στα κεφάλαια, με δυνατότητα πρόσθετου οφέλους από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024.

Η JP Morgan συνεχίζει να δηλώνει ότι προτιμά τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι μονοψήφιοι δείκτες NPE είναι πλέον σταθερά ορατοί και οι προοπτικές ανάπτυξης δανεισμού και ROTE έχουν βελτιωθεί ορατά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις δημιουργούν βραχυπρόθεσμη κεφαλαιακή πίεση. Όμως αυτή η πίεση είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Μάλιστα, η JP Morgan υπολογίζει την επίδραση στις 40 μ.β. κατά μέσο όρο στους δείκτες CET1 των τραπεζών από τις 21 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, υψηλότεροι στη Eurobank στις 70 μονάδες βάσης και χαμηλότερη στην Εθνική με 10 μ.β. Και η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τους μηχανισμούς αντιστάθμισης κινδύνου που ενδέχεται να διαθέτουν οι τράπεζες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 10 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.