ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζοϋπάλληλοι: Υποχρεωτικά στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ

22:39 - 24 Μαρ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την υποχρεωτική ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων της Εμπορικής και μέρους αυτών της Πειραιώς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) και στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσαν αιφνιδιαστικά στη Βουλή, την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Τσιτουρίδης.
Πρακτικά, η τροπολογία οδηγεί στην αναγκαστική εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το προηγούµενο καλοκαίρι, ακόµα και αν εκκρεµούν προσφυγές σε δικαστήρια για τη µη εφαρµογή του. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα επιταχύνει την εφαρµογή του νόµου για το ασφαλιστικό των τραπεζών και θα διευκολύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των κρατικών τραπεζών. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με το νόμο 3371/2005 προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ των προσλαμβανομένων στα πιστωτικά ιδρύματα από 1/1/2005 καθώς και των ασφαλισμένων και συνταξιούχων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Το ΤΕΑΠΕΤΕ έχει συσταθεί με σύμβαση μεταξύ της Εμπορικής Τράπεζας και του Συλλόγου των εργαζομένων της, στην ασφάλιση του οποίου έχει υπαχθεί και μέρος του προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς. «Ήδη η Εμπορική Τράπεζα έχει προχωρήσει σε καταγγελία της ανωτέρω σύμβασης ίδρυσης και λειτουργίας του ΤΕΑΠΕΤΕ επί της οποίας έχει ασκηθεί προσφυγή. Δεδομέ3νου ότι η αντιδικία που έχει προκύψει είναι δυνατό να παραταθεί πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος, με άμεσες επιπτώσεις στη συνέχιση καταβολής των συντάξεων και κατ' επέκταση στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, προτείνεται η υπαγωγή των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ανωτέρω ταμείου στην ασφάλιση του ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ». Τα ποσά που θα καταβάλουν η Εμπορική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς στο ΕΤΕΑΜ και στο ΕΤΑΤ, για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης που προκύπτει για αυτά είναι τα ακόλουθα: Για το ΕΤΕΑΜ
-εισφορά Εμπορικής Τράπεζας: 778,6 εκατ. ευρώ
-εισφορά Τράπεζας Πειραιώς: 9,7 εκατ. ευρώ. Για το ΕΤΑΤ
-εισφορά Εμπορικής Τράπεζας: 369,3 εκατ. ευρώ
-εισφορά Τράπεζας Πειραιώς: 49,9 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία που θα ισχύσει από την ψήφισή της, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2002/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επενδύσεων χρηματοοικονομικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων». Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη, 28 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.