ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης από Goldman Sachs

12:01 - 28 Μαρ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μπορεί ο ενθουσιασμός της Morgan Stanley απέναντι στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να ξεφτίζει, όπως φάνηκε από τελευταία έκθεση του οίκου, όπου οι αναλυτές δήλωσαν απαισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, όμως, η Goldman Sachs δεν διστάζει να επιβεβαιώσει την ψήφο εμπιστοσύνης της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, και κυρίως την Πειραιώς και την Εθνική. «Γιατί μας αρέσουν ακόμα οι ελληνικές τράπεζες;» αναρωτιούνται οι αναλυτές της και απαντούν: Για τη διπλάσια έναντι της ευρωπαϊκής ανάπτυξη των κερδών και τα αναμενόμενα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.
«Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή αύξηση των όγκων, τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και από τα αυξανόμενα επιτόκια», παρατηρούν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεσή τους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με ημερομηνία 27 Μαρτίου. Επειτα και από τα ισχυρά αποτελέσματα του 2005, αλλά και συνυπολογίζοντας τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια, οι αναλυτές της Goldman Sachs αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών, κατά 6% σε μέσο όρο για το 2006 και κατά 12% για το 2007. Τα επόμενα δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να εμφανίσουν ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή διπλάσιους σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο (η Goldman Sachs τους υπολογίζει στο 24% ετησίως για την Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού 12%). Τα top picks της Goldman Sachs αποτελούν οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνική, καθώς από αυτές ο οίκος αναμένει πορεία καλύτερη της αγοράς, θέτοντας τους στόχους στα 30,8 ευρώ (περιθώριο ανόδου 22%) και στα 47,3 ευρώ (περιθώριο 19%) αντίστοιχα. Για τη Eurobank, ο οίκος αναμένει πορεία ανάλογη της αγοράς, αφού η τιμή στόχος των 32,5 ευρώ προβλέπει οριακή μόνο άνοδο, της τάξης του 1%, ενώ από την Alpha αναμένονται υπο-αποδόσεις, με τους αναλυτές μα θέτουν το στόχο κατά 2% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, στα 29,5 ευρώ. Ειδικότερα, για την Πειραιώς, οι αναλυτές της Goldman Sachs στηρίζουν την αισιοδοξία τους:
• Στις προοπτικές για υψηλότερη αύξηση των όγκων, λόγω των ακόμα «ανώριμων» υποκαταστημάτων.
• Στα υψηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές περιθώρια για αναδιάρθρωση.
• Στην υψηλή ευαισθησία απέναντι στα αυξανόμενα επιτόκια.
• Στα ενδεχόμενα οφέλη από την ανάκαμψη του τομέα asset management. Βέβαια, τονίζουν πως μία πιθανή εξαγορά θα ήταν κίνδυνος για την Πειραιώς, επισημαίνοντας τις φήμες περί ενδιαφέροντος για την Emporiki. Αντίθετα, η περαιτέρω επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή θα βελτίωνε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της τράπεζας. Για την Εθνική, η Goldman Sachs επισημαίνει πως τα οφέλη από την αναδιάρθρωση και την έκθεση στα αυξανόμενα επιτόκια δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί στη μετοχή. Οι αναλυτές εκτιμούν πως η παρουσίαση του business plan θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τον τίτλο όμως προειδοποιούν πως η τράπεζα αντιμετωπίζει κινδύνους από πιθανές υπερτιμημένες εξαγορές, όπως για παράδειγμα αυτή της τουρκικής Finansbank (μία συμφωνία η οποία έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο, ενδέχεται, όμως, να γίνει σε υψηλές τιμές, όπως τονίζει ο οίκος). Λιγότερο προτιμώμενη ελληνική τράπεζα είναι για τη Goldman Sachs η Alpha Bank, με τους αναλυτές, μάλιστα, να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια επέκτασης της τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη. Παρότι το σχέδιο είναι μακροπρόθεσμα ελκυστικό, η αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές εξελίξεις και ο ανταγωνισμός αποτελούν για τους αναλυτές ρίσκο. Κορίνα Σαμάρκου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.