ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Παραμένουν θετικά τα μηνύματα από τις ελληνικές τράπεζες

15:59 - 26 Ιαν 2023 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
JP Morgan: Παραμένουν θετικά τα μηνύματα από τις ελληνικές τράπεζες
Θετικά μηνύματα έστειλε η JP Morgan μετά τη σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Αθήνα με τραπεζίτες, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, εξακολουθεί να πιστεύει στις θετικές προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας για το 2023 είναι αρκετά ισχυρές.

«Επιστρέφουμε με τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες άθικτη μεσοπρόθεσμα», σημειώνει η JP Morgan, μετά το ταξίδι της στην Αθήνα.

«Με μια σχετικά ευνοϊκή μακροοικονομική προοπτική, καθαρότερους ισολογισμούς, καλή αναπτυξιακή τροχιά, διαρθρωτικά στηρίγματα – συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίδραση των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ– καθώς και δυνατότητα για διανομή μερισμάτων, έχουμε overweight στάση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες», προσθέτει.

Μεταξύ άλλων, η επενδυτική τράπεζα δηλώνει overweight και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. «Παρότι υπήρξε μια γενική αναγνώριση ότι οι επερχόμενες εκλογές ενέχουν ρίσκο αβεβαιότητας βραχυπρόθεσμα, είχαμε την αίσθηση ότι οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν αρκετά περιορισμένο κίνδυνο μιας μακροπρόθεσμης αναταραχής», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Τα μέλη της αντιπολίτευσης με τα οποία συναντηθήκαμε έδειξαν να έχουν ανάμεσα στις προτεραιότητές τους την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, καθώς και τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας, συνεχίζοντας παράλληλα την στραμμένη στην ανάπτυξη ατζέντα», προσθέτουν.

Εκτός από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπου η τράπεζα διαπίστωσε θετική μεταβολή του ΑΕΠ φέτος, η JP Morgan προχώρησε και σε θετικές δηλώσεις για τις τράπεζες.

Ειδικότερα, η JP Morgan διαπίστωσε κάποια μικρή μείωση των spreads στα δάνεια, όμως την χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τεχνική και διαπιστώνει ανάκαμψη.

Αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού, η τράπεζα τονίζει ότι δεν δείχνει σημάδια επιδείνωσης ακόμα, όμως το κόστος ρίσκου αναμένεται να παραμείνει αυξημένο το 2023.

Tέλος, σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος,η JP Morgan χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κίνησης από Eurobank και Εθνική πρώτα και Alpha/Πειραιώς αργότερα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.