ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θολό το τραπεζικό τοπίο και προβληματισμός για deal ETE-Alpha

10:15 - 20 Νοε 2007 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την ίδια στιγμή που η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις με την Alpha bank και η Marfin Popular bank σε συνεργασία με την Dubai Investment Group φέρονται να διεκδικούν τράπεζα στην Κεντρική Ευρώπη (όχι την Ουγγρική OTP ή την Erste bank) το τοπίο στην τραπεζική σκακιέρα παραμένει θολό συν τοις άλλοις και γιατί οι χρηματιστηριακές συγκυρίες είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Προβλέπεται ότι το ΧΑ θα υποχωρήσει περαιτέρω λόγω του διεθνούς αρνητικού κλίματος αλλά και του γεγονότος ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υπεραξίες υψηλότερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου άραεπιτρέπουν ή προτρέπουν τους ξένους να προβούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Η χθεσινή πίεση στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά στην Εθνική είναι ενδεικτική.

Το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα παραμένει θολό για 4 βασικούς λόγους.

1)Ένα deal Εθνικής με Alpha δεν είναι βέβαιο ότι δημιουργεί οικονομίες κλίμακας αλλά αντιθέτως προκαλεί πλείστα προβλήματα

2)Οι συζητήσεις της Marfin με τράπεζα στην Κεντρική Ευρώπη   φέρνουν στο προσκήνιο την βέλτιστη λύση που είναι οι εξαγορές στο εξωτερικό. Όμως δεν είναι σαφές αν σε αυτές τις χρηματιστηριακές συγκυρίες ενδείκνυνται οι αγορές; Μήπως υπάρχει η πιθανότητα να αγοράσει κανείς φθηνότερα άρα θα ήταν σκόπιμο να αναμένει;  

3) Μια προσέγγιση της Εθνικής με την Alpha θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την άμεση αντίδραση της Marfin η οποία αναμένεται να υποβάλλει αντιπρόταση με μετοχές και μετρητά σε υψηλό premium.

4) Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν θετικά ένα deal Εθνικής με την Alpha bank.

Το τοπίο λοιπόν παραμένει θολό και το κυριότερο τα δεδομένα θα περιπλακούν περισσότεροπροσεχώς.

Οι συζητήσεις Εθνικής και Alpha συνεχίζονται ωστόσο τόσο η διοίκηση Αράπογλου , όσο και η διοίκηση Κωστόπουλου συνειδητοποιούν ότι μια συγχώνευση των δύο τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από τις συνέργιες που μπορεί να επιφέρει.

Εκτιμάται ότι 190 καταστήματα των δύο τραπεζών αλληλεπικαλύπτονται ενώ θα πρέπει να υπάρξει μια εθελούσια έξοδος τουλάχιστον 4.000 εργαζομένων.

Επίσης η κερδοφορία από την Ελλάδα μειώνεται οπότε δεν είναι σαφές ότι η συγχώνευση Εθνικής και Alpha θα λειτουργήσει θετικά και στις αποτιμήσεις.

Μια σχέση ανταλλαγής 1 μετοχή Εθνικής προς 1,8 Alpha είναι ισότιμη με βάση τρέχουσες αποτιμήσεις αλλά σε καμία περίπτωση δίκαιη.

Η απορροφόμενη η Alpha θα απαιτήσει ελκυστικότερη σχέση ανταλλαγής αλλά τότε δεν θα αντιδράσουν οι μέτοχοι της απορροφώσας Εθνικής;  

Η αποτίμηση, η αξία δηλαδή που προκύπτει από τηνσχέση ανταλλαγής και βεβαίως ποιοι θα ελέγχουν το νέο σχήμα αποτελούν τους δύο πιο ισχυρούς λόγους για την επίτευξη ή όχι μιας συμφωνίας συγχώνευσης.

Μια προσέγγιση με οικονομικούς όρους μεταξύ της Εθνικής και της Alpha θα επιτρέψει στην  Marfin να εμπλακεί στις διαδικασίες υποβάλλοντας προσφορά με μετοχές και μετρητά και προσφέροντας υψηλό premium στους μετόχους της Alpha bank.

H εμπλοκή της Marfin – Dubai στην διεκδίκηση της Alpha είναι σαφές ότι θα ανατρέψει δεδομένα καθώς οι μέτοχοι της Alpha θα αξιολογήσουν την προσφορά της Εθνικής αλλά θα αξιολογήσουν και την προσφορά της Marfin.

Τις τελευταίες ημέρες φήμες που θέλουν στελέχη του Dubai να έχουν προσεγγίσει την Alpha δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Ο όμιλος της Marfin πάντως φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζα στην κεντρική Ευρώπη ώστε να αποκτήσουν το 20 με 30% που συνεπάγεται 2 με 2,8 δις ευρώ.

Ρόλο καθοριστικό στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα διαδραματίσουν και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι ελέγχουν το 53% της Εθνικής και το 42% της Alpha bank.

Δεν είναι σαφές πάντως ότι οι ξένοι διάκεινται θετικά σε ένα deal μεταξύ της Εθνικής και της Alpha bank.

Ίσως οι ξένοι να είναι πιο αρνητικοί ακόμη και από ορισμένα  στελέχη της Εθνικής και της Alpha bank που δεν διάκεινται θετικά σε ένα deal μεταξύ των δύο τραπεζών.

Π. Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.