ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Optima: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες Κύριο

16:14 - 24 Ιαν 2024 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Optima: Νέες υψηλότερες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες
Buyer παραμένει η Optima bank σε ό,τι αφορά τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς, όπως αναφέρει σε νέο της report, οι αποτιμήσεις τους είναι ελκυστικές και οι διανομές μερισμάτων κάνουν το story ακόμα πιο ελκυστικό.

Κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής αποτελούν η Τράπεζα Πειραιώς με upside 45% και η Eurobank με upside 37%, καθώς προσφέρουν τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου.

Ειδικότερα, η Optima ανεβάζει την τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,41 ευρώ από 2,38 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,2 ευρώ από 8 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,1 από 1,83 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «buy» και για τις τέσσερις τράπεζες.

Όπως αποτυπώνεται και από τον τίτλο του report «The only way is up!», για την Optima bank ο δρόμος που έχουν να ακολουθήσουν οι τράπεζες είναι καθαρά ανοδικός. Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες θα δημιουργήσουν μέσο δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 14% φέτος, το οποίο θα είναι κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερο από τις αντίστοιχες στην ΕΕ (12,7%), κάτι που δεν δικαιολογεί το discount στις αποτιμήσεις τους. Προβλέπει ότι η απόδοση της Εθνικής Τράπεζας θα ανέλθει στο 15%, της Eurobank στο 14%, της Πειραιώς στο 13,5% και της Alpha στο 11,2%.

Η Optima αναμένει επίσης ότι οι τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά από το 2008 με ένα μέσο payout στο 23% επί των καθαρών κερδών, προσφέροντας μια μέση ακαθάριστη μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%. Αναμένει ότι η Εθνική (4%) και η Eurobank (3,9%) θα προσφέρουν την υψηλότερη μικτή μερισματική απόδοση και η Πειραιώς τη χαμηλότερη (2%).

Η χρηματιστηριακή αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με βάση τη φόρμουλα Gordon Growth και επέκτεινε τον ορίζοντα τις προβλέψεών της μέχρι το 2024, υποδεικνύοντας μία σημαντική ανοδική δυναμική στις τιμές των μετοχών τους κατά 37% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Αναφορικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η Optima δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εισέλθουν περισσότερες ξένες τράπεζες στο μετοχολόγιο της ελληνικών, αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές στην Πειραιώς και στην Εθνική.

Προβλέπει ακόμη ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκλεισαν το 2023 με καθαρά κέρδη ύψους 3,7 δισ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων βασικών εσόδων και του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους. Επισημαίνει μάλιστα ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, υπεραποδίδοντας έναντι της Ε.Ε. για μια ακόμη χρονιά.

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Στα top picks της Optima - Τιμή-στόχος τα €14,7

Τελευταία τροποποίηση στις 16:36 - 24 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.