Πειραιώς
Την αρχή (ημερολογιακά) έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για το 2024 και μέρισμα €373 εκατ.
Ο CEO της Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δεσμεύθηκε για το μέρισμα και μάλιστα τόνισε πως συνολικά μέχρι το 2028, η Τράπεζα θα διανείμει στους μετόχους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, βέβαια «κυνηγάει» εξαγορές, έχοντας ήδη ανακοινώσει την κίνησή της για την Εθνική Ασφαλιστική.
O Χρήστος Μεγάλου τόνισε σχετικά πως ακόμα δεν υπάρχει κάποια οριστική εξέλιξη σχετικά με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά έκανε σαφές πως σε κάθε περίπτωση η διανομή μερίσματος κατά 50% των κερδών τα επόμενα έτη είναι διασφαλισμένη.
Πλάνο τριετίας με μερίσματα που θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε και η Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία να εκφράζει ξεκάθαρη διάθεση για εξαγορές.
Μιλώντας σε αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, μίλησε για «στρατηγική επιλογή εξαγορών», τόσο στον τραπεζικό, όσο και στον ασφαλιστικό τομέα.
Ειδικά στον τομέα του insurance σημείωσε πως «εάν ξεκαθαριστεί ότι το Danish compromise μπορεί να εφαρμοστεί από τράπεζες αυτού του μεγέθους όπως η Eurobank τότε θα εξετάσουμε κάθε πιθανή ευκαιρία».
Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο είναι οι χώρες που η Eurobank έχει περισσότερο στραμμένο το βλέμμα της, τόνισε ο κ. Καραβίας.
Εθνική
Ανάλογους στόχους έχει και η Εθνική Τράπεζα που ανακοίνωσε οργανικά κέρδη 1,3 δισ. ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της. κ. Παύλο Μυλωνά, να δηλώνει πως έχουν ήδη προϋπολογιστεί 2 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα για εξαγορές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, για της εξαγορές, που η Εθνική βάζει στην πρώτη γραμμή, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι "έχουμε τη δύναμη πυρός, έχουμε την αυτοπειθαρχία και περιμένουμε να βρούμε την ευκαιρία που θα προσθέσει αξία για τους μετόχους". Η Κύπρος είναι ένας από τους... προορισμούς που εξετάζονται αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει ο στόχος για διάθεση μέχρι και 60% των κερδών σε μερίσματα στην τριετία 2025-2027, ξεκινώντας από τα φετινά κέρδη.
Ισχυρά αποτελέσματα για εξασφάλιση διανομής μερίσματος και εξαγορές περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank για τα επόμενα χρόνια.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024 ο CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα είναι η επιβράβευση των μετόχων μέσα από τα μερίσματα.
Τα μερίσματα θα στηριχθούν, όπως είπε και μέσα από επενδυτικές κινήσεις, αλλά και εξαγορές που θα γίνουν «αν πληρούν τα αυστηρά κριτήριά μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, στον απόηχο και της συμφωνίας με την AstroBank.
Οπως εξήγησε τα έξτρα κεφάλαια που αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2027 θα μπορούν να διατεθούν για επαναγορές τίτλων και έξτρα μερίσματα, καθώς και εξαγορές. Ξεκαθάρισε βέβαια πως οι εξαγορές, εφόσον προκύψουν δεν θα επηρεάσουν την πολιτική ανταμοιβής των μετόχων.
Στην τριετία μέχρι το 2027 εκτιμά ότι η Alpha θα δημιουργήσει κεφάλαια άνω των 3 δισ. ευρώ, που θα προσδώσουν νέα ευελιξία για οργανική επέκταση ή νέες εξαγορές.
Στο ίδιο διάστημα τα μερίσματα θα αγγίξουν συνολικά τα 1,7 δισ. ευρώ.








