ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλογοσκούφης: Αποκλείει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ φέτος

13:36 - 13 Σεπ 2006 | ΥΔΡΕΥΣΗ
Δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ή της ΕΥΑΘ εντός του 2006. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την σημερινή παρουσίαση του σχεδίου της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπη, παραπέμποντας για τις όποιες αποφάσεις στο επόμενο έτος.


Από την πλευρά του, ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι ενέργειες για την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής, όπως και οι επαφές με την Κομισιόν, η οποία ως γνωστό έχει ζητήσει την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων.

«Ασφαλώς συνεχίζεται και η πορεία ιδιωτικοποίησης και οι διεργασίες με την Ε.Ε., αλλά είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών. Ενώ για το ίδιο θέμα ο κ.  Αλογοσκούφης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Σε ότι αφορά το ψηφιακό «άλμα» που προωθεί η κυβέρνηση μέσω της ενίσχυσης του τομέα της ευρυζωνικότητας αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών δράσεις ευρυζωνικών υπηρεσιών για την ψηφιακή αυτοδιοίκηση αλλά και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις δράσεις αυτές εντάσσεται και το επιχειρησιακό σχέδιο ευρυζωνικών δράσεων ύψους 450 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει επενδύσεις για εγκατάσταση οπτικών ινών 735 χλμ. σε όλη τη χώρα και διασύνδεση 2.500 σημείων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, εντάσσεται και η δημιουργία ασύρματου δικτύου σε 150 δήμους και τη δημιουργία πανελλήνιου σχολικού δικτύου ευρυζωνικότητας. Περιλαμβάνει ακόμη 770 ασύρματα σημεία πρόσβασης σε 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις -από τους τομείς του τουρισμού και της εστίασης κυρίως- αξιοποίηση του δορυφόρου HellasSat για δορυφορικές ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω του προγράμματος ΔΟΡΥ, δημιουργία ”έξυπνων” οικισμών και υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες, εξοικείωση των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, ενίσχυση ιδιωτικών σχεδίων για ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και ενίσχυση των ευρυζωνικών υποδομών στην περιφέρεια.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας ειδικά για τα έτη 2007-2013, σχεδιάζεται υλοποίηση ξεχωριστού προγράμματος, που θα ονομάζεται Ψηφιακή Σύγκλιση, του οποίου θα ηγείται η Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης, και θα αποτελέσει διάδοχο πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2008 η ευρυζωνική κάλυψη της χώρας να φθάνει το 90% του πληθυσμού (από 30% το 2004) και η διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων να φθάσει στο 8% (από 0,1% το 2004).

Παράλληλα, οι κ.κ.Αλογοσκούφης και Λιάπης υπέγραψαν νέα πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει την επιδότηση με 36 εκατ. ευρώ επιχειρηματικών σχεδίων για την ανάπτυξης ευρυζωνικών υπηρεσιών σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός κ.α, ενώ ανακοίνωσαν ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Κοινωνίας της Πληροφορίας θα δέχεται επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην πρόσβαση σε ευρυζωνικές υποδομές τα οποία θα επιδοτούνται έως 50% με συνολικού πόρους ύψους 210 εκατ ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.