ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΥΔΑΠ: Κανένας εκβιασμός σε ΟΤΑ για παραχώρηση δικτύου ύδρευσης

19:22 - 03 Ιαν 2007 | ΥΔΡΕΥΣΗ
«Η ΕΥΔΑΠ δεν εκβιάζει κανέναν δήμο και καμία κοινότητα, προκειμένου να της παραχωρήσει το δίκτυο ύδρευσης». Αυτό ανακοινώνει η ΕΥΔΑΠ με αφορμή δημοσιεύματα αλλά και αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από μερίδα εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα χρέη σημαντικού αριθμού δήμων και κοινοτήτων της Αττικής προς την εταιρία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ έχει ως εξής:

«Η ΕΥΔΑΠ εδώ και χρόνια έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο ΟΤΑ, εάν το επιθυμεί και εάν κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον του, να διαπραγματευθεί με την ΕΥΔΑΠ την εξαγορά του δικτύου του. Είναι προς το συμφέρον των κατοίκων των υπόψη δήμων και κοινοτήτων, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, γιατί έτσι θα απολαμβάνουν σε πλήρη επάρκεια το υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό της ΕΥΔΑΠ, όπως και όλοι οι άλλοι πελάτες της Εταιρείας.

Η διαδικασία εξαγοράς των δικτύων και επέκτασης της ΕΥΔΑΠ είναι ανεξάρτητη με τις οφειλές δήμων και κοινοτήτων, που παίρνουν νερό από την ΕΥΔΑΠ σε κεντρικές παροχές και εν συνεχεία με δικά τους δίκτυα το διανέμουν στους κατοίκους των περιοχών τους, με τιμολόγιο που οι ίδιοι καθορίζουν. Από τους λογαριασμούς που οι δήμοι και οι κοινότητες δεν πληρώνουν στην ΕΥΔΑΠ έχουν συσσωρευθεί οφειλές περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες τους, έχουν μπει στα ταμεία των δήμων και κοινοτήτων και δεν έχουν αποδοθεί τα αναλογούντα στην ΕΥΔΑΠ, αλλά κατευθύνονται για την κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων τους.

Στο πλαίσιο είσπραξης αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών η ΕΥΔΑΠ έχει κατά καιρούς απευθύνει πρόσκληση και κατ’ επανάληψη έχει οχλήσει τους δήμους και τις κοινότητες που δεν πληρώνουν. Επίσης, έχουν κατά καιρούς γίνει ορισμένες ρυθμίσεις των χρεών, αλλά και πάλι οι οφειλέτες δεν έχουν φανεί συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Μπροστά, λοιπόν, στο φαινόμενο αυτό, η ΕΥΔΑΠ δεν έχει παρά να διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τα ποσά που της οφείλονται, τα οποία ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες δεν αποδίδουν αυθαιρέτως και παρανόμως στην ΕΥΔΑΠ. Με τις ενέργειές τους αυτές στερούν - ταυτόχρονα - όλους τους άλλους πελάτες της Εταιρείας από την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ.

Σε ό,τι αφορά την τιμή χρέωσης των δήμων και κοινοτήτων, όπως και των άλλων πελατών μας, πρέπει να επισημανθεί ότι το τιμολόγιο ύδρευσης παραμένει σταθερό από τις 15 Δεκεμβρίου 2004 έως σήμερα. Η σημερινή τιμή για την ενίσχυση των δικτύων των δήμων και κοινοτήτων ανέρχεται σε 0,46 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ανεξαρτήτως της ποσότητας που θα πάρουν. Αντιθέτως, οι πελάτες της ΕΥΔΑΠ πληρώνουν το νερό με τιμή ανά κυβικό μέτρο από 0,39 ευρώ στην κατώτερη κλίμακα (τα 15 κυβικά μέτρα ανά τρίμηνο) έως 3,05 ευρώ για τις καταναλώσεις άνω των 105 κ.μ. το τρίμηνο. Δηλαδή, η μέση τιμή χρέωσης είναι υψηλότερη για τους πελάτες της ΕΥΔΑΠ από την τιμή χρέωσης των δήμων και κοινοτήτων για την ενίσχυση των δικτύων τους. Είναι, επομένως, ενσυνειδήτως παραπλανητικό να συγκρίνεται η τιμή χρέωσης των ΟΤΑ (0,46 ευρώ/κ.μ.) με μόνον εκείνη της κατώτερης κλίμακας χρέωσης των πελατών της ΕΥΔΑΠ».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.