ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μονάδα συμπαραγωγής της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" με βελτιωμένο τρόπο λειτουργίας στο σύστημα

15:48 - 27 Φεβ 2007 | ΜΕΤΑΛΛΑ

Η "Αλουμίνιον της Ελλάδος", σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό αδειών ηλεκτροπαραγωγού, υπέβαλε αίτηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με σκοπό την τροποποίηση ειδικού όρου της ?δειας παραγωγής Ενέργειας, που κατέχει, για το σταθμό Συμπαραγωγής στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 334MW. Συγκεκριμένα, η Εταιρία ζητά τη μετατροπή του χαρακτηρισμού από «Αυτοπαραγωγό ? Συμπαραγωγό» σε "Συμπαραγωγό".
Η επενδυτική λογική του "αυτοπαραγωγού" είχε προκριθεί σε περίοδο που δεν υπήρχε Κώδικας Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επιπλέον το μέγεθος της μονάδας συμπαραγωγής της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αλλά και η ανάγκη πρόσθετης ισχύος, όπως εκφράζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, καθιστούν αναγκαία την αλλαγή χαρακτηρισμού της μονάδας. Η Εταιρία μετά την εξέλιξη αυτή παραιτείται από τις όποιες επιδοτήσεις θα εδικαιούτο ως "Αυτοπαραγωγός - Συμπαραγωγός".
Η απόφαση αυτή της διοίκησης της Εταιρίας ήταν επιβεβλημένη, αφού νεότερες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφυλάσσουν για τις μονάδες συμπαραγωγής τη δυνατότητα αποδοτικότερης εκμετάλλευσης τους.
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 8 της οδηγίας 8/2004/ΕΚ, με την οποία προβλέπεται να εναρμονιστεί σύντομα και η Εθνική Νομοθεσία, η "Αλουμίνιον της Ελλάδος" υπέβαλε την αίτηση χαρακτηρισμού ως "Συμπαραγωγού". Η λειτουργία της μονάδας ως «Συμπαραγωγού» θα συντελέσει, πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος αφού μειώνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην καλύτερη αξιοποίηση των παγίων της Εταιρίας, στην εξισορρόπηση του ανταγωνισμού (η ΔΕΗ προμηθεύει ήδη θερμότητα με την τηλεθέρμανση οικισμών) αλλά και στην ευστάθεια της ηλεκτροδότησης του νοτίου συστήματος της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα συμπαραγωγής της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον Ιούνιο του 2007, σε μια περίοδο που στατιστικά αλλά και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το σύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε black out.
Συνοψίζοντας, τονίζεται ότι η απόφαση αυτή της Εταιρίας θα συντελέσει τα μέγιστα στην επάρκεια του συστήματος την προσεχή θερινή περίοδο αλλά και θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στην εξοικονόμηση πόρων για την Εθνική Οικονομία και τελικά στη μείωση της οριακής τιμής του Συστήματος με τα αντίστοιχα οφέλη για τον καταναλωτή. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ξεχωριστά η περιβαλλοντική σημασία της μονάδας συμπαραγωγής.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: Μαρία Φιλιππή, Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ομίλου, τηλ. 210-6877309, φαξ 210-6877400, e-mail: com@mytilineos.gr
O ΄Oμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αποτελείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και κατέχουν ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Τεχνικών Έργων EPC και Αμυντικής Βιομηχανίας. Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1990, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου ευρώ 850 εκατ. και απασχολεί πάνω από 4.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου στη διεύθυνση www.mytilineos.gr.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.