ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρισμός και εξορύξεις: Το μοντέλο Imerys στη Μήλο

09:37 - 05 Οκτ 2017 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Τουρισμός και εξορύξεις: Το μοντέλο Imerys στη Μήλο
Η βιωσιμότητα και ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η ασφάλεια στην εργασία είναι βασικές αρχές δράσης του γαλλικού κολοσσού των εξορύξεων της Imerys που έχει πιάσει λιμάνι στη χώρα από το 2014 στη Μήλο.

Σε αντιδιαστολή με τις πρόσφατες συζητήσεις για το κατά πόσο οι εξορύξεις υπονομεύουν άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός η Imerys θέλησε χτες να βγει προς τα έξω και να δώσει το δικό της πρότυπο  ανάπτυξης, που αφορά μια ταχέως αναπτυσσόμενη νέα τουριστική  αγορά τη  Μήλο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου Gilles Michel. με καταγωγή από την Μασσαλία, για πρώτη φορά, μετά την εξαγορά της S&B μίλησε στα Ελληνικά ΜΜΕ.

«Η Imerys είναι η ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στον τομέα των εξειδικευμένων ορυκτών για τη βιομηχανία. Παρέχουμε λειτουργικές λύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας όπως η μεταποιητική βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και τα δομικά υλικά.  

Συνδυάζουμε επιστημονική γνώση, τεχνογνωσία και κατανόηση των εφαρμογών για να προσδίδουμε σημαντικές ιδιότητες στα προϊόντα και τις παραγωγικές διαδικασίες των πελατών μας» τόνισε.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι βασικό συστατικό στοιχείο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του Ομίλου» ανέφερε και προσέθεσε: «Στηρίζουμε την ανάπτυξη ενώ συγχρόνως ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) και προωθούμε την κοινωνική υπευθυνότητα την περιβαλλοντική διαχείριση, την εταιρική διακυβέρνηση και την επιχειρηματική ηθική.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

Μειώσαμε τις εκπομπές CO2 κατά 10%

  • Αυξήσαμε την ποσότητα ανακυκλωμένου νερού που χρησιμοποιούμε κατά 18%
  • Μειώσαμε τον αριθμό των ατυχημάτων ανά εκατ. ωρών εργασίας κατά 9%
  • Αυξήσαμε τις ώρες των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά 26% 

Συνεργαζόμαστε στενά με τις τοπικές κοινωνίες με 52 νέα έργα μόνο το 2016. Μεταξύ αυτών είναι ένα πρόγραμμα μικρο-χρηματοδότησης στη Βραζιλία και νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ινδία και τη Βραζιλία. Εφαρμόζουμε επίσης ένα εκτενές πρόγραμμα εταιρικών χορηγιών με έμφαση στην εκπαίδευση καθώς και μια σειρά από συνεχιζόμενες συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας.»

Ο κύκλος εργασιών της Imerys το 2016 ήταν 4,2 δις $. Απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, με 270 μονάδες εξόρυξης / παραγωγής και 10 ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Στις περισσότερες από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, κατέχει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση.   

Πάνω από το 40% των εσόδων του Ομίλου προέρχεται από την Ευρώπη, 25% από τη Βόρεια Αμερική και 27% από τις αναδυόμενες αγορές.      

Τα τελευταία χρόνια η Imerys έχει αναπτύξει μια σημαντική παρουσία στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε το 2014, με την ενσωμάτωση της S&B στον Όμιλο, (και την είσοδο της οικογένειας Κυριακόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Imerys). Σήμερα, η Imerys Greece (πρώην S&B Greece) είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενώς επεξεργασμένου περλίτη παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μπεντονίτη παγκοσμίως, αξιοποιώντας τους εξαιρετικής ποιότητας  ορυκτούς πόρους και τα εργοστάσια επεξεργασίας που βρίσκονται στη Μήλο. Σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται συνεισφέροντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία.

Μέσω της εξαγοράς της Kerneos, κατέχει επίσης την ΕΛΜΙΝ Βωξίτες, μια εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας βωξίτη με ένα μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων και μισθωμένων παραχωρήσεων στην κεντρική Ελλάδα. Η εταιρεία αυτή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη, εξάγοντας σχεδόν το 45% της παραγωγής της στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, ενώ παράλληλα υποστηρίζει την ελληνική βιομηχανία και ειδικότερα την εγχώρια μεταλλουργία αλουμινίου.

Έχει επίσης συμμετοχή στα Βιομηχανικά Ορυκτά της Ελλάδας Α.Ε., στην Καβάλα, έναν σημαντικό παραγωγό ανθρακικού ασβεστίου, που εξάγει σχεδόν το 70% της παραγωγής του.

Το τεχνολογικό εργαστήριο στην Αθήνα, εξυπηρετεί τον Όμιλο διεθνώς, εστιάζοντας σήμερα στον περλίτη και τον μπεντονίτη. 

Η παρουσία στην Ελλάδα

«Τα τελευταία δυο χρόνια εξακολουθήσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα έγιναν σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και η απόφασή μας αποτελούσε μια σαφή ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία και στην ικανότητα των Ελλήνων να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν στην οικονομική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου και προσέθεσε: «Ακόμη περισσότερο σήμερα, έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα αφήνει τις δυσκολίες πίσω της και εξετάζουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα.

Την αισιοδοξία μας αυτή μοιράζονται και άλλοι. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου Macronαποσκοπούσε στο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού και της γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Σχετικά με τη συνεισφορά μας στην ελληνική οικονομία και την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» για ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

1. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μια μεταλλευτική παράδοση που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, και εξακολουθεί να έχει τεράστιες δυνατότητες. Οι δραστηριότητές μας στην Ελλάδα περιλαμβάνουν εξόρυξη και πρωτογενή επεξεργασία μεταλλευμάτων και βιομηχανικών ορυκτών, παρέχει καινοτόμες βιομηχανικές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις εγχώριες βιομηχανίες αλουμινίου, τσιμέντου και δομικών υλικών. Η Imerys στην Ελλάδα έχει κατά κύριο λόγο εξαγωγικό προσανατολισμό, συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία πάνω από 120 εκατομμύρια σε συνάλλαγμα.

2. Συμβάλουμε στη μείωση της ανεργίας εξασφαλίζοντας σταθερές ευκαιρίες απασχόλησης σε περίπου 1.000 άτομα (μισθοδοτούμενους  και εργολάβους). Περισσότεροι από 130 από αυτές τις θέσεις εργασίας αφορούν πτυχιούχους και παρέχουν ευκαιρίες για συνεχή κατάρτιση και προσωπική ανάπτυξη σε μια καινοτόμο, πολυεθνική και πολυπολιτισμική οργάνωση. Προσφέρουμε επίσης εκτεταμένες ευκαιρίες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης για να βοηθήσουμε τους νέους Έλληνες να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε διάφορους τομείς.

3. Σήμερα, αξιολογούμε ένα πρόγραμμα για την επέκταση των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων μας, το οποίο θα μπορούσε να διπλασιάσει την απασχόληση των πτυχιούχων.

4. Υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων με στόχο αφενός την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων και αφετέρου την συντήρηση και αναβάθμιση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων. 

5. Έχουμε ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα και είμαστε ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Φωκίδα και στη Μήλο.

6. Είμαστε περιβαλλοντικά υπεύθυνοι και διαθέτουμε ένα ιστορικό προσήλωσης στην  προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην αποκατάσταση του εδάφους μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας, δημιουργώντας, για παράδειγμα, αμπελώνεςκλπ. Είμαστε επίσης υπεύθυνοι εταιρικοί πολίτες στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων προσπαθούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η εξόρυξη και ο τουρισμός είναι στην πραγματικότητα συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Το VAGONNETO στη Φωκίδα και το Miloterranean στη Μήλο είναι δύο μοναδικά παραδείγματα αυτής της αρμονικής συνύπαρξης.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.