ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάρτιο στη Βουλή η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός-Νέο πλαίσιο ανακύκλωσης

15:05 - 12 Φεβ 2021 | ΜΕΤΑΛΛΑ
Μάρτιο στη Βουλή η σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός-Νέο πλαίσιο ανακύκλωσης
Η νέα συμφωνία με την Ελληνικός Χρυσός προωθείται με ταχείς ρυθμούς από το υπουργείο Ενέργειας. Επί τάπητος τίθεται επίσης το καυτό θέμα των απορριμμάτων στην Αττική καθώς αναμένεται να υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη τις επόμενες ημέρες.

"Στη διαχείριση απορριμμάτων παραλάβαμε μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα. Ο κ. Χατζηδάκης δρομολόγησε μια σειρά από πράγματα. Δημοπράτηση 17 μονάδων επεξεργασίας, έπεται και ο προγραμματισμός των επόμενων. Στην Αττική έχουμε το επόμενο διάστημα με Περιφερειάρχη για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα μια και έχει μεγάλο φόρτο παραγωγής απορριμμάτων" ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ που δεν αποκλείουν να ξαναδούν το όλο θέμα χωροθέτησης των μονάδων διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός προχωρά για 17 μονάδες σε: Τρίκαλα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Σητεία, Άρτα, Καβάλα και Χίο. Επίσης στην Κεφαλονιά ήδη η διαδικασία ξεκίνησε, ενώ προχωρούν με δικά δικά τους χρονοδιαγράμματα υποδομές  για Κέρκυρα, Δράμα, Κάρπαθο,  Μήλος, Θεσσαλονίκη (ανατολικός δυτικός), Πάτρα, Ρόδος Αγρίνιο.  

Σε κάθε περίπτωση, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Σε σχέση με την ανακύκλωση το Μάρτιο αναμένεται να μπει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο: " Ήδη έχει δουλευτεί ένα νομοσχέδιο για την ανακύκλωση όπου ενσωματώνουμε δυο οδηγίες τροποποιώντας παλιότερες. Συζητάμε αλλαγή, δε, σχέση με έναν υφιστάμενο, σχεδιασμό. Δηλαδή να μην τροποποιήσουμε τους ήδη ... τροποποιημένους νόμους αλλά μέσα σε ένα φρέσκο νομοθετικό κείμενο να ενσωματώσουμε τις οδηγίες και να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο το όλο πλαίσιο και να έχουμε μια καλύτερη νομοθέτηση" αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ.

Αναφορικά με την Ελληνικός Χρυσός αναμένεται η νέα αναθεωρημένη σύμβαση να περάσει από τη Βουλή. Παράλληλα τρέχει και η όλη διαδικασία εγκρίσεων της από τις αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές υπηρεσίας. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ θα αναθεωρηθεί η παλιά ΑΕΠΟ καθώς δεν αλλάζει η περίμετρος του έργου.  

"Ήδη υπάρχουν δραστηριότητες εκεί. Εξόρυξης εμπλουτισμού και εξαγωγής. Με τη συμφωνία πετυχαίνουμε το διπλασιασμό της δραστηριότητες. Και βέβαια να διπλασιάσουμε θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά.  Η επιλογή του να μην κάνουμε τίποτε είναι μια επιλογή. Εμείς όμως στοχεύουμε στο να κάνουμε καλύτερη συμφωνία" τονίζεται σχετικά σε σχέση με το θέμα βέλτιστης αξιοποίησης των κοιτασμάτων με καθετοποίηση της παραγωγής, διαδικασία που φέρνει υπεραξία στη χώρα και αποτέλεσε σημείο τριβής στο παρελθόν.  

Γιώργος Αλεξάκης 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:44 - 12 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.