ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιομηχανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της διακοψιμότητας

11:03 - 30 Δεκ 2015 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Βιομηχανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της διακοψιμότητας
Ύστερα από επίπονη προσπάθεια που διήρκεσε χρόνια η απόφαση για τη θεσμοθέτηση της διακοψιμότητας σταδιακά γίνεται πράξη με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Οι βιομηχανικοί καταναλωτές αναμένουν το μέτρο ώστε να ισοσκελίσουν μέρος των απωλειών, που θα έλθουν με την αύξηση των τιμολογίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ.


Ωστόσο η εφαρμογή θα πάρει ακόμα ένα με δύο μήνες, καθώς μια σειρά από βήματα πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του συστήματος καλείται να προωθήσει τις δημοπρασίες, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί το απαραίτητο μητρώο στο οποίο θα γίνουν οι εγγραφές των συμμετεχόντων.

 

Το συνολικό ποσό, που δύναται να διατεθεί μέσω των δημοπρασιών είναι 50 εκατ. ευρώ, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει μέσω του τέλους εφοδιασμού το οποίο θα πληρώνεται από τους παραγωγούς ΑΠΕ, με διαφορετικά ποσοστά για κάθε τεχνολογία, ενώ εξαιρούνται πλήρως τα φωτοβολταϊκά σε στέγες.


Η απόφαση, που δημοσιεύτηκε, περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου, αλλά και για την αποζημίωση που θα λαμβάνουν οι συμμετέχοντες, μειώνοντας σημαντικά τα ενεργειακά τους κόστη.


Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει η απόφαση, ο διαχειριστής του συστήματος ΑΔΜΗΕ δύναται να συνάπτει Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου για παροχή Υπηρεσιών Διακόψιμου Φορτίου (ΥΔΦ) για συνολική ισχύ μικρότερη ή ίση με 1GW. Η συνολική διακοπτόμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500MW ανά τύπο σύμβασης (υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι σύμβασης) ενώ η διάρκειά τους θα είναι ένας μήνας.


Σύμφωνα με την απόφαση για κάθε τύπο ΥΔΦ ο Διαχειριστής διενεργεί δημοπρασία. Ειδικότερα για την πρώτη Δημοπρασία της Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου η Συνολική Διακοπτόμενη Ισχύς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 MW ανά Τύπο ΥΔΦ και η διάρκεια των Συμβάσεων Διακοπτόμενου Φορτίου είναι ένας μήνας.

 

Η διάρκεια των επόμενων της πρώτης Δημοπρασίας συμβάσεων καθορίζεται από τον Διαχειριστή του Συστήματος, ενώ οι λεπτομέρειες διενέργειας των Δημοπρασιών καθορίζονται από τον Διαχειριστή του Συστήματος με τον Κανόνα Δημοπρασιών παροχής Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου που συντάσσει και δημοσιοποιεί ο ίδιος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:30 - 30 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.