ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Ξαναχτίζουμε την ελληνική βιομηχανία

13:29 - 24 Νοε 2016 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μυτιληναίος: Ξαναχτίζουμε την ελληνική βιομηχανία
Σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της "Αλουμίνιον" και για τα 10 χρόνια από την εξαγορά της επιχείρησης από τον όμιλο Μυτιληναίου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε με σιγουριά για το μέλλον της εταιρείας, λέγοντας πως "δεν έχουμε πια να φοβόμαστε πολλά πράγματα μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος και των προγραμμάτων μείωσης κόστους". Τόνισε πως η "Αλουμίνιον" αποτελεί τη νούμερο 1 βιομηχανία στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως η επιτυχία της αποτελεί ένα σημαντικό λιθαράκι "για να ξαναχτίσουμε την ελληνική βιομηχανία".

Οι αντιξοότητες μέσα από τις οποίες η "Αλουμίνιον" έμεινε ζωντανή και ισχυροποιήθηκε αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση που δίνει κίνητρο και σε άλλους επιχειρηματίες να πιστέψουν πως η ελληνική βιομηχανία μπορεί ακόμη να αποδώσει καρπούς και να αποτελέσει πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Στη λαμπρή τελετή, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, επιχειρήσεων και τοπικών φορέων, ο κ. Μυτιληναίoς έκανε αρχικά μια σύντομη αναδρομή της πορείας της επιχείρησης τα τελευταία 10 χρόνια, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους που διέτρεξε η βιομηχανία.

 

Ανέφερε ότι η πρώτη μεγάλη κρίση ήταν με την αποχώρηση της γαλλικής Πεσινέ το 2005, η δεύτερη με την κατάρρευση των τιμών στα μέταλλα μετά το 2008, όταν η τιμή του αλουμινίου έχασε το 1/3 της αξίας της και η Αλουμίνιο έχανε κάθε μέρα 1 εκατ. δολάρια και η τρίτη το 2011, όταν υποχώρησε η ζήτηση εμπορευμάτων από την Κίνα και πάλι κατέρρευσαν οι τιμές.

 

Τότε, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίoς, έκλεισαν τα περισσότερα εργοστάσια αλουμινίου της Ευρώπης και το ίδιο περίμεναν ότι θα γίνει και με την Αλουμίνιον.

 

"Ολοι περιμεναν ότι θα κλείσουμε. Είναι ενδεικτικο ότι επί συνολου 20 εργοστασίων έχουν μείνει μόνο 5 ανοιχτά σε όλη την Ευρώπη", είπε και συμπλήρωσε:

 

"Οι αντιξοότητες, όμως, χαλύβδωσαν τη θεληση μας. Όλες οι εταιρειες του κλαδου περιμεναν ότι θα συμπαρασυρει ολο τον όμιλο το Αλουμίνιο, αλλά αντέξαμε. Η βιομηχανία τελικά `σώθηκε` με την εφαρμογή δυο προγραμμάτων μείωσης του κόστους, στην εφαρμογή των οποίων συνέβαλαν όλες οι συνιστώσες του ομίλου και οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον".

 

Ο κ. Μυτιληναίος σε αυτό το σημείο επέμεινε πως οι εργαζόμενοι "είναι η ψυχή του εργοστασίου".

 

Έτσι σήμερα το Αλουμίνιο και τα προγράμματα εξοικονόμησης αποτελούν σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τον κλάδο του αλουμινίου, καθώς μείωσαν το κόστος παραγωγής κατά 50%, σημείωσε ο κ. Μητιληναίος. Εδώ και έναν χρόνο άρχισαν να αποδίδει καρπούς η προσπάθειά μας και στάθηκε στις επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε ο όμιλος στη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή, ενώ σημείωσε πως παράλληλα άρχισαν να αποδίδουν και τα προγράμματα εξοικονόμησης.

 

"Η επένδυσή μας έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως το μεταλλουργικό και ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου", είπε.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, το βιομηχανικό συγκρότημα απασχολεί 1.500 εργαζόμενους ενώ 200 εργαζόμενοι απασχολούνται στην εταιρία Δελφοί – Δίστομον που παράγει το βωξίτη.

 

Η Αλουμίνιον έχει ετήσια παραγωγή 800.000 τόνων αλουμίνας και 120.000 τόνων αλουμινίου και είναι το «νούμερο ένα» βιομηχανικό προϊόν της χώρας.

 

mitilinaios group

 

"Η ολοκλήρωση της μονάδας διαπύρωσης αλουμίνας αποτελεί την αφετηρία για τη νέα εποχή", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος πιστεύει στην αναβίωση της ελληνικής βιομηχανίας: "Διαθέτουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά εργοστάσιο αλουμινίου στον κόσμο, που αποτελεί λιθαράκι για να ξαναχτίσουμε την ελληνική βιομηχανία".

 

Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε ακόμα πως "το 75% της παραγωγής του εργοαστασίου κατευθύνεται σε εξαγωγές, κυρίως στην Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου", ενώ υπογράμμισε πως η μεγαλη πλειοψηφία του βοξίτη προέρχεται από ελληνικά ορυχεία και το λιμάνι είναι το τριτο σε διακίνηση χύδην φορτίου".

 

Στην επιτυχία της εταιρείας αναφέρθηκε και ο διευθύνων Σύμβουλος της "Αλουμίνιον", κ. Δημήτρης Στεφανίδης, που τόνισε ότι "διανύουμε την πιο κερδοφόρα φάση της 10χρονης πορείας".

 

Αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είπε πως "πρόκειται για εγκατάσταση 750 στρεμάτων, όπου τρεις δραστηριότητες συμπικνώνονται σε μία. Εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου, καθώς και ενεργειακό κέντρο που έχει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας και ατμού",

 

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Μυτιληναίος έκανε δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από την παραγωγή της βιομηχανίας, δημιουργημένο από σκραπ αλουμινίου. 

 

Γιώργος Αλεξάκης

 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 24 Νοε 2016

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.