ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Frigoglass

11:47 - 21 Μαρ 2017 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Frigoglass
Σε ένα εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου σημαντικού ύψους, μετοχοποίηση υποχρεώσεων, σημαντική μείωση του δανεισμού, πρόσθετη ρευστότητα για κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών και αποπληρωμή των εξόδων αναδιάρθρωσης αλλά και γενναίο dilution για τους υφιστάμενους μετόχους, γνωστοποίησαν η διοίκηση της Frigoglass και οι σύμβουλοι της εταιρείας.

Στόχος είναι η επίτευξη σταθερής και μακροπρόθεσμα βιώσιμης κεφαλαιακής δομής, η οποίος θα επιτευχθεί μέσω συγκεκριμένων κινήσεων:

 

  • Σημαντική μείωση δανεισμού: βάσει των προτεινόμενων όρων ο δανεισμός του Ομίλου θα μειωθεί (πριν από τη νέα χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ.ευρώ) κατά 142 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός του Ομίλου θα περιλαμβάνει 120 εκατ. ευρώ με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης (συμπεριλαμβανομένης της νέας χρηματοδότησης) και 139 εκατ. με Εξασφάλιση Δεύτερης Τάξης.

 

  • Πρόσθετη ρευστότητα για κάλυψη επιχειρηματικών αναγκών και αποπληρωμή των εξόδων αναδιάρθρωσης: Συνολικά 70 εκατ.ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ.ευρώ θα εισφέρει η Boval (ο βασικός μέτοχος) σε μετρητά μέσω της συμμετοχής της σε αύξηση κεφαλαίου, ενώ 40 εκατ. θα εισφέρουν οι Ομολογιούχοι και οι Τράπεζες με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης (αποκαλείται η "Νέα Χρηματοδότηση με Εξασφάλιση Πρώτης Τάξης”).

 

  • Σημαντική μείωση εξόδων για τόκους με μείωση του ετήσιου κόστους τόκων από 29 εκατ. σε περίπου 13 εκατ. ευρώ.

 

  • Παράταση λήξης δανειακών συμβάσεων: οι ημερομηνίες λήξης των κυριότερων δανειακών συμβάσεων θα παραταθούν κατά περίπου 5 έτη.

 

Συνολικά θα κεφαλαιοποιήσουν απαιτήσεις 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά δάνεια που θα διαγραφούν θα αγγίξουν τα 142 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του σχεδίου, το ποσοστό των μετόχων μειοψηφίας (περίπου στο 55% σήμερα) θα συρρικνωθεί αισθητά. Η μετοχική σύνθεση της μητρικής εταιρείας, σε περίπτωση που δεν συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 127 εκατ.ευρώ, οι λοιποί πλην της Boval υφιστάμενοι μέτοχοι θα διαμορφωθεί ως εξής: Boval 44,9%, Ομολογιούχοι 47,2%, Τράπεζες 3,2% και υφιστάμενοι μέτοχοι 4,6% (συμπεριλαμβανομένης της Boval). Σημειωτέον ότι το 100% του δανείου που έδωσε πέρυσι η Boval για να στηρίξει την εταιρεία, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθεί σε μετοχές της Frigoglass.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, στο τέλος του 2016 ο συνολικός δανεισμός της Frigoglass είχε διαμορφωθεί στα 384 εκατ. ευρώ, με ταμειακά διαθέσιμα 58 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 327 εκατ. ευρώ).

 

Η διοίκηση εκτιμά ότι με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο που έχει εκπονηθεί, η εταιρεία για την περίοδο 2017 – 2020 θα καταγράψει στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης μέση ετήσια αύξηση πωλήσεων κατά 3,5%, βελτιωμένο περιθώριο EBITDA, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 50-55 εκατ. ευρω για το 2017-2020. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.