ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται ρευστότητα €2 εκατομμυρίων για την ΕΒΖ

10:14 - 11 Οκτ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αναζητείται ρευστότητα €2 εκατομμυρίων για την ΕΒΖ
Η απάντηση που θα κρίνει την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το εάν τελικά θα υπάρξει ή όχι επόμενη ημέρα αναμενεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ αναμενεται να ξεκαθαρίσει εικόνα το αν θα προχωρήσει ή όχι η πώληση της εταιρίας και θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Όπως ανεφερε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για εξυγίανση από την Innovation Brain και επίσης έως τον Δεκέμβρη η εταιρία βρίσκεται σε προστασία έναντι των πιστωτών της. Εκφράζει πάντως αισιοδοξία ότι μπορει να βρεθεί λύση.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα είναι πολλά καθώς τα χρέη της εταιρίας είναι μεγάλα απέναντι στη ΔΕΠΑ, την ΤΡΕΝΟΣΕ, σε παραγωγούς, εργαζόμενους καθώς και στην τράπεζα Πειραιώς.

Τέλος, απαιτούνται 2 εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει η επεξεργασία της φετινής παραγωγής η οποία αναμένεται να είναι μικρή. Για την αναζήτηση των κεφαλαίων αυτών, η κυβέρνηση είναι σε συζητήσεις με τον υποψήφιο επενδυτή ενώ στις προθέσεις της είναι να επιτύχει στους όρους πώλησης εφόσον αυτή στεφθεί με επιτυχία να υπάρχουν οι όροι για προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και της απορρόφησης της ελληνικής πρώτης ύλης (ζαχαρότευτλα).

Ο κ. Πιτσιόρλας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι φέτος η παραγωγή ζάχαρης είναι μικρή ενώ αναζητούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη λειτουργία της βιομηχανίας.

«Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως 30 εκατ. ευρώ και θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αγοράσουμε ζάχαρη σε Ελλάδα και Σερβία, στηρίζοντας την παραγωγή. Οι προτάσεις μας, όμως, δεν έχουν γίνει αποδεκτές» ανάφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του fund Inovation Brain, Λούκας Φέκερ., προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά αβέβαιη τη μοίρα των ελληνικών εργοστασίων για το 2018. «Δεν πρόκειται για μία καλή εξέλιξη. Είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς η ΕΒΖ χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά και ένα μακροπρόθεσμο μέλλον, ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν ζάχαρη και άλλα προϊόντα», τονίζει ο κ Φέκερ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.