ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόστιμο σε μεγάλη βιομηχανία τροφίμων για απλήρωτες υπερωρίες Κύριο

17:01 - 31 Οκτ 2018 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Πρόστιμο σε μεγάλη βιομηχανία τροφίμων για απλήρωτες υπερωρίες
Καμπάνα 300.000 ευρώ επέβαλλε πρόσφατα σε μεγάλη βιομηχανία τροφίμων κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκειμένου να βάλουν τέλος στο εκτεταμένο φαινόμενο των απλήρωτων υπερωριών.

Οι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι  οι έλεγχοι που έχουν εντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα έχουν εντοπίσει  δεκάδες εταιρίες του λιανεμπορίου των αντιπροσωπειών  αυτοκινήτων,   των εταιριών τροφίμων να απασχολούν τους εργαζομένους μετά και τη  λήξη του ωραρίου(είτε ημιαπασχόλησης  4 ωρών είτε πλήρους απασχόλησης 8 ωρών) χωρίς να καταβάλλονται οι υπερωρίες.

Οι έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή η νέα οδηγία του Υπουργείου Εργασίας που υποχρεώνει τον εργοδότη να συμπληρώνει το έντυπο Ε8 με τίτλο «Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης».

Για το καλοκαίρι (από 1/7 έως 31/8), η συμπλήρωση του εντύπου Ε8 ήταν προαιρετική, προκειμένου οι επιχειρήσεις/οργανισμοί να εξοικειωθούν με τη χρήση του. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τις υπερωρίες του προσωπικού, οι οποίες είναι υποχρεωτικά προγραμματισμένες, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Παρέχεται, μάλιστα, και δυνατότητα αποστολής μηνύματος (SMS), ενώ παράλληλα καταργείται το Βιβλίο Υπερωριών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η υποχρέωση αυτή δεν έχει εφαρμογή σε ανώτερα κλιμάκια των επιχειρήσεων.

Ανέστης Ντόκας

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.