ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Δίκτυα, ΑΙ και ρομπότ για ένα «έξυπνο» εργοστάσιο Κύριο

10:10 - 06 Ιουλ 2019 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΣΕΒ: Δίκτυα, ΑΙ και ρομπότ για ένα «έξυπνο» εργοστάσιο
H ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα βήματα που θα πρέπει να υιοθετήσουν για τη μετάβασή τους σε μια νέα «ψηφιακή» πραγματικότητα που μπορεί να μεταβάλει τους κανόνες παραγωγής, τις επιχειρήσεις συνολικά, το εργατικό δυναμικό, ακόμα και την ίδια την κοινωνία, ήταν το αντικείμενο της ενημερωτικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο των δράσεων του «Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού» του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Συνδέσμου, την Τετάρτη, 3 Ιουλίου.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και πρέπει να κινηθούν με πολύ γοργούς ρυθμούς, για να μην χάσουμε το τρένο της ψηφιακής εποχής.», τονίζοντας τη σημασία που έχει να αναδεικνύουμε τα καλύτερα παραδείγματα από εκείνες τις επιχειρήσεις, που ανοίγουν το δρόμο για την μετάβαση της οικονομίας μας στην ψηφιακή εποχή.

Ο δόκτωρ Νικόλαος Μαυρίδης,  πανεπιστημιακός σύμβουλος σε θέματα Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης,  μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων ανέλυσε το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα ρομπότ στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη μείωση των ανισοτήτων αλλά και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας.  Τόνισε ότι η ομάδα «άνθρωπος-μηχανή» θα κάνει τη διαφορά, με τον άνθρωπο να αναπτύσσει τις κριτικές του ικανότητες και το ρομπότ να κάνει τις επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού σε συνεργασία με την Deloitte, ο κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου παρουσίασε έναν πρακτικό οδηγό για το μετασχηματισμό μίας μεταποιητικής επιχείρησης σε ένα «έξυπνο» εργοστάσιο. Ψηφιακές τεχνολογίες, λύσεις και εφαρμογές για την υλοποίηση ενός «έξυπνου» εργοστασίου παρουσιάστηκαν από τις εταιρείες Oracle, Schneider Electric, Siemens, Gizelis Robotics και Feak. Δύο ελληνικές εταιρείες, η TITAN S.A. και η Cosmos Aluminum  S.A., μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία που είχαν από το ταξίδι προς τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.  Η χρήση ρομποτικών συστημάτων και η αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων για την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση  των επιδόσεων των εργοστασίων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 134 στελέχη εταιρειών μελών του ΣΕΒ, γεγονός που δείχνει το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την προσαρμογή τους στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. 

Mobile 1st

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας παγκοσμίως εξελίσσεται ραγδαία με τις Κινητές Επικοινωνίες να οδηγούν τις εξελίξεις προς ένα mobile 1st κόσμο. Πολύ σύντομα οι ταχύτητες στα ασύρματα δίκτυά μας θα ξεπερνούν το 1 Gigabit και έως το 2030 τα 10GBps και η χωρητικότητά τους θα είναι έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη. Περισσότερες από 4,9 δισ. συνδέσεις Internet of Things (ΙοΤ) μέσω κινητών επικοινωνιών (από 1,7 δισ. σήμερα) αναμένονται μέχρι το 2025 στην Ευρώπη. Στόχος είναι 100% κάλυψη, με την υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία 99,999% και παράλληλα η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 1.000 φορές για να γίνει η πράσινη ψηφιακή ανάπτυξη πραγματικότητα στη βάση των δικτύων μας. Η ασύρματη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για να προσφέρει νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση.

Στο μεταξύ η ανάπτυξη των δικτύων 5G αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση της ψηφιακής οικονομίας και συνεπώς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι η μόνη ασύρματη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων και πηγών εισοδήματος και να επιτρέψει στις υπάρχουσες καινοτομίες να υιοθετηθούν σε μεγάλη κλίμακα στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τη δημόσια διοίκηση και συνολικά σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Ουσιαστικά ο ψηφιακός οδικός χάρτης όλων των κλάδων της οικονομίας στηρίζεται στις υποδομές των δικτύων. Εντελώς νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες ανοίγονται μπροστά μας. Μπορεί να παρομοιάσει κανείς την κατάσταση με τον εξηλεκτρισμό. Μόνο που σήμερα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι ξεκάθαρο πως οι χώρες που κινούνται ταχύτερα προς την ψηφιακή οικονομία έχουν καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι των βραδυπορουσών. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν ταχύτητα και κατανόηση των νέων δυνατοτήτων και προκλήσεων από όλους τους δρώντες.

Ο Κλάδος

«Ο κλάδος προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, με διασφάλιση διασύνδεσης με τον άλλο κόσμο με έμφαση στην ψηφιακή δεξιότητα. Οι επενδύσεις που κάνουν οι εταιρίες του κλάδου είναι σταθερά όλα την τελευταία 20 ετία στην κορυφαία πεντάδα τη σχετικής λίστας με τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα κι έτσι θα συνεχίσει να είναι και την επόμενη 10ετία. Το μισό EBITDA των εταιριών τηλεπικοινωνιών πήγαινε σε επενδύσεις τα χρόνια της κρίσης. Έχει αυξηθεί η δημιουργία αξίας. Έχουν επενδυθεί  60 εκ σε έρευνα κι  ανάπτυξη από τις εταιρίες του κλάδου την προηγούμενη χρονιά» είχε αναφέρει πρόσφατα στο συνέδριο Infocom Mobile ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος

Μάλιστα ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προωθηθεί διακομματικά το νομοσχέδιου που ετοιμάστηκε για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων αλλά ωστόσο έμεινε στο συρτάρι λόγων των εκλογών. «Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ως σύστημα πολιτικό, προχωρήσαμε. Όμως  δεν προσλάβαμε να ψηφιστεί ο νόμος κι ελπίζω με διακομματική συναίνεση  να προχωρήσουμε, αν εκσυγχρονίσουμε το πολεοδομικό σχέδιο. Από 2 χρόνια στη διαδικασία αδειοδότησης  να πάμε εκεί που έχει φτάσει η Αλβανία και η Ρουμανία» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.