ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οινόφυτα: Το project που φιλοδοξεί να γίνει νέο... Ελληνικό Κύριο

22:11 - 17 Ιαν 2020 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οινόφυτα: Το project που φιλοδοξεί να γίνει νέο... Ελληνικό
«Σε 10-15 χρόνια το project των Οινοφύτων θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ τόσο όσο η επένδυση του Ελληνικού». Η παραπάνω φράση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη σε εκδήλωση για την παρουσίαση του σκοπού και της προόδου του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων, το οποίο έχει αναλάβει να εκπονήσει η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Ασωπού – Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ) συμπυκνώνει το όραμα πίσω από την επένδυση που δρομολογείται στην άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση της περιοχής.

Εκπρόσωποι της πολιτειακής ηγεσίας και αρμόδιοι φορείς μίλησαν για τη μεγάλη επένδυση, που εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην επιχειρηματική κοινότητα όσο και την κοινωνία.

Παίρνοντας «πάσα» από τη δήλωση του κ. Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου επεσήμανε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης στα Οινόφυτα θα ξεπεράσει αυτό του Ελληνικού, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέκεται αρωγός για την επίσπευση των διαδικασιών.

Η σημασία των Οινοφύτων και το αποτύπωμα της επένδυσης

Αρχικά, σημειώνεται ότι μία στις πέντε μεγάλες βιομηχανίες εδρεύει στα Οινόφυτα. Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών της βιομηχανίας.

Στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση των Οινοφύτων, εδρεύουν περίπου 250 επιχειρήσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περιβαλλοντικών προβλημάτων (Ασωπός ποταμός) και την υποβάθμιση της περιοχής και των εταιρειών. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, η οποία σε πρώτη φάση θα ξεπεράσει τα 85 εκατ. ευρώ, αφορά μία συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παπαθανάσης: Τα επιχειρηματικά πάρκα είναι πυλώνας στήριξης της βιομηχανίας

Μιλώντας για την πρωτοβουλία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι «μετά από μία περίοδο στασιμότητας, εφαρμόζουμε ένα φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία φιλική στην επιχειρηματικότητα Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι κατέχουμε χαμηλές θέσεις σε δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως ο «doing business», αλλά και σε δείκτες που καταγράφουν τις επενδύσεις. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εφαρμόζουμε το νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», με στόχο να αυξήσουμε κατά 15% τις επενδύσεις.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του εγχειρήματος είναι το επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα. Η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των φορέων, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια περιβαλλοντικά και πολεοδομικά προβλήματα και να προχωρήσει η επένδυση. Τα επιχειρηματικά πάρκα είναι πυλώνας στήριξης της βιομηχανίας, η οποία συνεισφέρει το 13% του ΑΕΠ, το 90% των εξαγωγών και χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Μπακογιάννης: Η... μπάλα στους ιδιώτες

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος με την αρμοδιότητα του Περιφερειάρχου Στερεάς Ελλάδας βοήθησε στο να «ξεκολλήσει» η επένδυση,  μίλησε για «ένα μακρινό έργο, πολύ δύσκολο, το οποίο πιστέψαμε και το τολμήσαμε. Είχαμε την κρίσιμη συμβολή της Κομισιόν, της προηγούμενης κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Πιτσιόρλα και φυσικά του κ. Παπαθανάση. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουμε βγει από τα αποδυτήρια. Πρόκειται για τις ελάχιστες περιπτώσεις που το Δημόσιο κινήθηκε αποφασιστικά. Τώρα, όμως, η μπάλα είναι στους ιδιώτες. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και να κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν».

Σπανός: Στα 300 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και πρόεδρος της ΕΑΝΕΠ, Φάνης Σπανός, μίλησε για μία «σημαντική μέρα για την ΕΑΝΕΠ και την Περιφέρεια». Όπως είπε, «πλησιάζουμε να επιλύσουμε μία αναπτυξιακή εκκρεμότητα, προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Περιφέρειας με συνολικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση, τα 100 εκατ. από κοινοτική και τα υπόλοιπα από ιδιώτες. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του επιχειρηματικού πάρκου υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να προσφέρει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να δούμε τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της Ελλάδας να πρωτοπορεί μέσα από κοινές υποδομές, κοινά δίκτυα, σεβόμενοι το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και τελικά καθιστώντας την Περιφέρεια ανταγωνιστική. Βάζουμε το θεμέλιο λίθο σε μία μεγάλη δράση που οικοδομήθηκε από όλους και θα ωφελήσει όλους».

Το επενδυτικό πλάνο

Ακολούθως οι κ.κ. Αθανάσιος Ψαθάς (Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.) και Ανδρέας Λουκάτος (Β΄Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ) ανέλυσαν το πλάνο και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της επένδυσης.

Τα οφέλη για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις

Αρχικά, σημειώθηκε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από υποδομές, όπως Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων. Επίσης, η άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση των Οινοφύτων χρειάζεται ρυμοτομική οργάνωση (ανάπτυξη χώρων πρασίνου), αλλά και να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σύγχρονης βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή.

Τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους κ.κ. Ψαθά και Λουκάτο είναι πολλά. Χαρακτηριστικά τόνισαν ότι διαμορφώνονται σαφώς θεσμοθετημένες χρήσεις γης, αναβαθμίζονται οι υποδομές, βελτιώνονται οι όροι δόμησης (αυξημένοι συντελεστές κάλυψης και δόμησης, δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης κλπ.), υπάρχει μία καλύτερη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος και τέλος παρέχονται αποτελεσματικότερες υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. «Κλειδί» σε όλη αυτήν την διαδικασία, είναι, όπως αναφέρθηκε η Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων. Άλλωστε, το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού έχει στοιχίσει τα μέγιστα στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως «ανοίγονται» νέες προοπτικές για την περιοχή. Αρχικά, αποκαθίστανται σταδιακά τα περιβαλλοντικά προβλήματα, προσελκύονται νέες επιχειρήσεις και ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Οι κίνδυνοι

Ποιοι είναι, όμως, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην όλη διαδικασία; Οι κ.κ. Ψαθάς και Λουκάτος επεσήμαναν, αρχικά, το οικονομικό περιβάλλον, το λεγόμενο «country risk», την απόδοση των επενδυτικών κεφαλαίων, τη δυνατότητα των ιδιοκτητών για επαρκή και έγκαιρη ανταπόκριση στις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις τους, τις συνθήκες – όρους του τραπεζικού δανεισμού, την επαρκή διαθεσιμότητα/ αξιοποίηση πόρων για πραγματοποίηση συμπληρωματικών δημοσίων επενδύσεων και την οριστικοποίηση της έκτασης ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου.

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια, αναλύθηκαν εκτενώς οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί και απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επένδυσης. Πρώτη προτεραιότητα είναι η εκπόνηση του business plan, το οποίο τοποθετείται χρονικά από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020. Στη συνέχεια, σειρά παίρνουν οι τεχνικές μελέτες και η συνακόλουθη σύνταξη φακέλου αίτησης ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου με χρονικό ορίζοντα από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Έπειτα, θα ακολουθήσει η υποβολή του φακέλου αίτησης ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Ο κ. Λουκάτος χαρακτήρισε κρίσιμη ημερομηνία για το έργο, το τέλος του 2020, όταν και πρέπει να υποβληθεί ο πλήρης φάκελος για την ανάπτυξη του πάρκου στο υπουργείο.

Μετά την έγκριση της αίτησης, έπεται η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής. Μετά την έγκριση της πράξης εφαρμογής, θα πραγματοποιηθούν τα έργα υποδομής μέχρι και σε τέσσερις φάσεις, ενώ υποχρεωτικά στην πρώτη φάση πρέπει να υλοποιηθεί η Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση;

Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Λουκάτος σημείωσε ότι οι ιδρυτές καλύπτουν μέχρι τώρα το 20% της έκτασης, το 35% αυτής φαίνεται πως θα καλυφθεί εύκολα, αλλά υπάρχει μία δυσκολία ακόμη να φτάσει το 55%. Αναφορικά με τα 85 εκατ. που υπολογίζονται για την πρώτη φάση της επένδυσης, τα 50 εκατ. προέρχονται από ιδιώτες και τα 30 εκατ. από τραπεζικό δανεισμό.

Κουδούνης: Να αποτελέσουν πρότυπο τα Οινόφυτα

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και μέλος του ΔΣ, Νικόλαος Κουδούνης υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σαφή δείγματα συναίνεσης. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υλοποιηθεί το έργο. Σύσσωμη η κοινωνία βρίσκεται στο πλευρό μας. Η επένδυση στα Οινόφυτα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις».

Οι εταιρείες μέτοχοι και το ΔΣ

Υπενθυμίζεται ότι αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Τανάγρας και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας συμμετέχουν ως εκ της θεσμικής τους ιδιότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 22:31 - 17 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.