ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγορά παραγώγων και «επόμενης μέρας» τα κλειδιά του target model

11:48 - 22 Μαρ 2021 | ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αγορά παραγώγων και «επόμενης μέρας» τα κλειδιά του target model
Τη σημασία που έχει η ωρίμανση της αγοράς ,των εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου αλλά και της επόμενης μέρα στην ομαλή λειτουργία του target Model επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος για το χρηματιστήριο ενέργειας.

Ο κ. Μπενρουμπή υπογράμμισε πως η μετάβαση στο νέο μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έγινε ομαλά, συνέστησε ωστόσο στους μη καθετοποιημένους προμηθευτές (όσους δηλαδή δεν διαθέτουν και παραγωγή ενέργειας) να αντισταθμίσουν το ρίσκο αγοράζοντας παράγωγα που θα τους προστατεύουν από απρόβλεπτες διακυμάνσεις των τιμών.

«Κατά την άποψη μας, θα έπρεπε να έχει ανοίξει στον ανταγωνισμό, πρώτα η αγορά λιανικής και μετά η παραγωγή. Επελέγη το αντίθετο, με αποτέλεσμα να προκύψει ανάγκη για βίαιο άνοιγμα της λιανικής και αυτό έγινε προστατευμένα μέσω των ΝΟΜΕ που ήταν ένα είδος παραγώγων. Έτσι τα ΝΟΜΕ βοήθησαν μεν στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά με στρεβλό τρόπο και δίνοντας λάθος σήματα στην αγορά τα οποία σήμερα πλέον αποκαλύπτονται.

Επί πέντε χρόνια οι προμηθευτές ένιωθαν προστατευμένοι αφού είχαν στη διάθεση τους ένα προθεσμιακό προϊόν. Όταν έπαψαν να υπάρχουν τα ΝΟΜΕ η διάδοχη συγκυρία ήταν καλή από πλευράς τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων. Έτσι κανένας δεν προβληματίστηκε για να προστατευθεί από ενδεχόμενες διακυμάνσεις.

Όμως ο καιρός έχει γυρίσματα και οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και των ρύπων αυξήθηκαν. Τότε το ενδιαφέρον όλων επικεντρώθηκε στην Αγορά Εξισορρόπησης η οποία ωστόσο δεν είναι αυτοτελής αγορά. Είναι δευτερογενής της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτή δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν όταν υπήρχαν και άλλες χρεώσεις. Άλλωστε όσα συμβαίνουν στην ελληνική Αγορά Εξισορρόπησης, συμβαίνουν και στο εξωτερικό χωρίς να ανησυχεί κανένας, αφού οι παίκτες είναι προστατευμένοι μέσω παραγώγων» ανέφερε ο  Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε εκδήλωση της ΡΑΕ ο κ. Μπενρουμπή είχει σημειώσει ότι η αγορά επόμενης μέρα είναι αυτή που δίνει τόνο. «Αν η αγορά τη επόμενης μέρας δε λειτουργεί σωστά δε λεθτουργεί τίποτε σωστά» είπε με έμφαση ο κ. Μπενρουμπή. «Η αγορά εξισορρόπησης εξαρτάται από την αγορά της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί  η αρχή να αλλάζει συνεχώς του κανόνες . Αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή η αγορά της επόμενης ημέρας αποτελεί την βάση για την λειτουργία του συνόλου των αγορών του target model».

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας στην εκδήλωση του ΣΒΕ σημείωσε ότι ακόμη δεν αξιοποιούνται τα εργαλεία αντιστάθμισης οσο ια έπρεπε και τονισε ότι η Αγορά Επόμενης Ημέρας πρέπει να είναι αξιόπιστη

Τέλος, στην εκδήλωση του ΣΒΕ ο Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, του ομίλου ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και διασφάλισης ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει την ωρίμανση της αγοράς και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.