• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ευ. Μυτιληναίος (Metlen): Μετά το γάλλιο ακολουθούν γερμάνιο και σκάνδιο
14:13 - 27 Μαρ 2025

Ευ. Μυτιληναίος (Metlen): Μετά το γάλλιο ακολουθούν γερμάνιο και σκάνδιο

Τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας επισκέφθηκε την Πέμπτη (27/3) ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, στο πλαίσιο της επίσημης αναγνώρισης της επένδυσης για την παραγωγή γαλλίου ως Στρατηγικού Έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, οποίος έδωσε και την είδηση ότι μετά το γάλλιο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας θα παράγονται επίσης γερμάνιο και σκάνδιο.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη γρήγορη ανταπόκριση της Metlen στο να καλύψει τις ανάγκες της ΕΕ στο γάλλιο και εμφανίστηκε εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις στις οποίες ξεναγήθηκε.

Όπως είναι φυσικό ρωτήθηκε και για το θέμα των δασμών από τις ΗΠΑ, λέγοντας πως είναι λυπηρό γεγονός, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε αντίμετρα. Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον τις προηγούμενες ημέρες αποδείχθηκαν ουσιαστικά προσχηματικές και η ΕΕ, εκτός από τους δασμούς στα αυτοκίνητα, αναμένει να υπάρξουν και σε άλλα προϊόντα.

Επιστρέφοντας στα της επένδυσης, ο κ. Σεζουρνέ υπογράμμισε την σημασία της ανάδειξης της Ευρώπης ως παραγωγικού πυλώνα σε κρίσιμες πρώτες ύλες αναδεικνύοντας τη σημασία της εγκατάστασης της Metlen στον Άγιο Νικόλαο.

Σημείωσε μάλιστα ότι από το αλουμίνιο της Ελλάδος μπορεί να καλύψει το 30% των αναγκών της Ευρώπης σε αλουμίνιο.

Από κει και πέρα ο ίδιος σημείωσε ότι προθέσεις της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να στηρίξει κι άλλα ανάλογα σχέδια στον μέτωπο των κρίσιμων πρώτων υλών.

Παίρνοντας το λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε την είδηση πως πράγματι μετά την παραγωγή γαλλίου, η Metlen θα προχωρήσει στην παραγωγή γερμάνιο και σκάνδιου. Είναι και αυτές κρίσιμες πρώτες ύλες που βρίσκονται στο βωξίτη και μπορούν να παραχθούν.

IMG 1994

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους της ΕΕ, αλλά δεν παρέλειψε να αναδείξει και τους προβληματισμούς σχετικά με τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, στο φόντο των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων μετά την επανεκλογή Τραμπ.

Η βιομηχανία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή είπε ο κ. Μυτιληναίος, αλλά πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος παραμένει τεράστιο και πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες που θα παράξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Στήριξη της βιομηχανίας υποσχέθηκε, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ήταν παρών στην ξενάγηση. "Η ενίσχυση της μεταποίησης και της περιφέρειας είναι ο πρώτος στόχος του νέου παραγωγικού μοντέλου", σημείωσε.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 27/03/2025 - 18:54