ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται κι άλλοι επιχειρηματικοί γάμοι στην ενέργεια...

05:07 - 25 Δεκ 2008 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γάμοι Ελλήνων- ξένων στην ενέργεια, συνέχεια. Ο γάμος στον οποίο κατέληξαν προ ημερών οι όμιλοι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και GDF Suez, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεργασιών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή. Από την ιταλική Enel με τον όμιλο Κοπελούζου, μέχρι την ισπανική Endesa με τον όμιλο Μυτιληναίου, και πιο πρόσφατα, μέσα στο 2008, την συνεργασία της ιταλικής Edison με τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Το ερώτημα είναι αν η έλευση της Suez θα είναι και η τελευταία άφιξη ξένου παίκτη στην ελληνική ενεργειακή αγορά ή μήπως έπεται συνέχεια. Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, καθώς οι «μνηστήρες» της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ήταν περισσότεροι του ενός. Πριν να συμφωνήσει με την Gaz de France Suez για τη μεταβίβαση του 50% των δύο πρώτων ενεργειακών μονάδων του ομίλου στη Βοιωτία, («Ηρων1», και «Ηρων2»), η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ φέρεται να είχε συζητήσει με τουλάχιστον άλλους δύο ομίλους, από την Ιταλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ελβετός ενδιαφερόμενος με τον οποίο η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ φαίνεται πως είχε φτάσει πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου, ήταν η EGL. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ενεργειακή εταιρεία, κάτι σαν την ελβετική ΔΕΗ, μέλος του ομίλου AXPO GRUPPE. ’ραγε η EGL θα εισέλθει κάποια στιγμή στην ελληνική αγορά, έστω και μόνη της ;

Βλέπει «φως» όποιος λειτουργήσει πρώτος

Σε κάθε περίπτωση, και ενώ για τη ΔΕΗ η χρηματοδότηση των νέων της μονάδων ύψους 7 δις. ευρώ αποτελεί πραγματικό γόρδιο δεσμό, οι ιδιωτικές επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες, επιταχύνονται. Στην περίπτωση για παράδειγμα των ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- GDF Suez, η μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου Ηρων ΙΙ 450 MW είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2010. Στη μονάδα που βρίσκεται στη θέση ’γιος Νεκτάριος- Χαραιντίνι Βοιωτίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης των αεριοστροβίλων και των γεννητριών καθώς και μέρος του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Σε φάση έργων πολιτικού μηχανικού βρίσκονται οι άλλες δύο υπό κατασκευή μονάδες, αυτή του μεικτού ελληνοϊσπανικού σχήματος Εndesa- όμιλος Μυτιληναίου (430 MW) στον ’γιο Νικόλαιο Βοιωτίας, και του ελληνοϊταλικού Εdison- ΕΛΠΕ (440 MW) στη Θίσβη, επίσης της Βοιωτίας.

Τόσο η μία εταιρεία όσο και η άλλη έχουν παραλάβει τον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεριοστροβίλων, και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η κατασκευή να έχει ολοκληρωθεί, για τη μεν πρώτη το αργότερο εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2009, για τη δεύτερη μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Στην περίπτωση της Endesa Hellas, οι εργασίες καθυστέρησαν έπειτα από αίτηση περιβαλλοντικής οργάνωσης για διακοπή των έργων, που απορρίφθηκε ωστόσο το καλοκαίρι από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μεγαλύτερο τμήμα του εξοπλισμού της συγκεκριμένης μονάδας έχει παραγγελθεί και έχει παραληφθεί.

Στην περίπτωση της Edison- ΕΛΠΕ τη στιγμή αυτή γίνεται προετοιμασία των βάσεων για την τοποθέτηση του εξοπλισμού, όπου ειδικά μηχανήματα εγκαθιστούν πασσάλους τσιμέντου.

Η περίπτωση της Enelco

Σε σχέση με τους 3παραπάνω ομίλους, πιο πίσω στις εργασίες βρίσκεται η μονάδα της Enelco (ιταλική Enel και Κοπελούζος) ισχύος 447 MW, τεχνολογίας επίσης συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η επικείμενη λειτουργία του σταθμού που έχει χωροθετηθεί στον ’γιο Βλάσιο του Δήμου Χαιρώνειας θορύβησε τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που φοβούμενες ότι «θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο περιβάλλον πολύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων» ενήργησε το καλοκαίρι αυτοψία, και έκτοτε οι εργασίες σταμάτησαν.

Τα έργα έχουν διακοπεί εδώ και 5 μήνες, και το θέμα εκκρεμεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Η εταιρεία βέβαια έχει έγγραφο του 2001 με το οποίο της βεβαιώνεται από την αρμόδια εφορεία πως η εν λόγω έκταση δεν είναι εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ενώ επιμένει ότι η λειτουργία της μονάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το πολιτιστικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Πάντως, ο όρος της σύμβασης που υπέγραψε το καλοκαίρι η εταιρεία με το ΔΕΣΜΗΕ, για την ενοικίαση ισχύος 300 μεγαβάτ επί 12 χρόνια, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει κατασκευάσει τη μονάδα σε 27 μήνες.

Ο Ενεργειακός
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.