ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολύφερνη νύφη η ΔΕΠΑ, αλλά δύσκολο το «προξενιό»

09:06 - 06 Μαρ 2009 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πολύφερνη νύφη είναι η ΔΕΠΑ, αλλά το προξενιό «κολλάει» στους μνηστήρες που είναι πολλοί και ο καθένας έχει τις δικές του απαιτήσεις. Με σχόλια σαν κι αυτό, αλλά και με πολύ σκεπτικισμό υποδέχτηκε η αγορά τις ανακοινώσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ.

Κάποιοι μίλησαν για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης που σαν μοναδικό αποδέκτη έχει τις Βρυξέλλες που πιέζουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Κι αυτό διότι ένας διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου στη ΔΕΠΑ δεδομένης της πολύπλοκης μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, μπορεί να χρειαστεί μέχρι να τελεσφορήσει (προσφυγές εμπλεκομένων, option ΔΕΗ, κλπ) και δύο ή και παραπάνω χρόνια.

’λλοι πάλι κάνουν λόγο ακόμη και για «ξεπούλημα» της ΔΕΠΑ αφού σε μια περίοδο κρίσης σαν κι αυτήν που διανύουμε το επιδιωκόμενο τίμημα θα είναι αναπόφευκτα χαμηλότερο του επιθυμητού. Σημειώνουν μάλιστα ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση προβλέπει μόνο για φέτος έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 1 δισ. ευρώ, όταν η αποτίμηση της ΔΕΠΑ, με στοιχεία Οκτωβρίου 2008, προσέγγιζε τα 3 δισ. ευρώ.

Τα ΕΛΠΕ, οι ξένοι ...

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΠΑ θεωρείται "μαγαζί γωνία" και όλοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδιο στην εταιρεία. Ωστόσο η είσοδος στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα. Το 65% της εταιρείας ανήκει στο Δημόσιο, και το άλλο 35% στα ΕΛΠΕ, ενώ σε περίπτωση που πωληθεί, η ΔΕΗ έχει προτιμησιακό δικαίωμα (option) να διεκδικήσει το 30%.

Τα ΕΛΠΕ έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να αυξήσουν τη συμμετοχή τους από παλιά, η ΔΕΗ θέλει να ασκήσει την option της (αν και η Κομισιόν διαφωνεί), ενώ σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης όπως η γαλλική Gaz de France, οι γερμανικές Eon και RWE, η ρωσική Gazprom, και οι ιταλικές ENI και Edison "καλοβλέπουν" την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας που συμμετέχει στην κατασκευή του Ελληνο-Τουρκο-Ιταλικού αγωγού (TGI) ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο της Κασπίας στις αγορές της Δύσης.

Επιπλέον η ΔΕΠΑ, διαθέτει σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους υγροποιημένου αερίου (Ρεβυθούσα) αλλά προγραμματίζει και νέους (Καβάλα), ενώ συμμετέχει με 51% στις τρεις Εταιρείες Διανομής Αερίου (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας). Με 51% θα συμμετέχει και στις τρεις νέες Εταιρείες Διανομής που θα δημιουργηθούν (Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Αν.Μακεδονία-Θράκη), ενώ στη Βαλκανική όπου δραστηριοποιείται οι προβλέψεις μιλούν για κατακόρυφη αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια.

... και η άποψη της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ πάντως φαίνεται ότι θα διεκδικήσει το δικαίωμα της στην option. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ το ενδιαφέρον της επιχείρησης για δραστηριοποίηση στον τομέα του φυσικού αερίου παραμένει αμείωτο. Η εταιρεία καταναλώνει πάνω από το 60-65% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου στην χώρα, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας ότι πρόκειται να κατασκευάσει νέες μονάδες αερίου και για το λόγο αυτό έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την αγορά. Παράλληλα η εταιρεία έχει εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ και περιμένει την απόφαση της πολιτείας, αναφέρουν στελέχη της δηλώνοντας το παρών της εταιρείας γύρω από τις όποιες εξελίξεις. Επομένως, καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι, η ΔΕΗ θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στον τομέα του αερίου όπως έχουν κάνει και οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Ο Ενεργειακός
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.