ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι ξανά; ΥΕS!

14:06 - 22 Απρ 2009 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης στα small caps, τέλος στην αμυντική στρατηγική και ισχυρές πιθανότητες για νέο δυναμικότατο ράλι δίνει στην νέα έκθεση της η HSBC όπου αποτυπώνει τις εκτιμήσεις της για τα επόμενα δύο τρίμηνα, δίνοντας παράλληλα ένα δυναμικό τέλος στα σενάρια περί σοβαρής οικονομικής ύφεσης και συνέχισης της bear market, τονίζοντας πως και οι αποδόσεις των μετοχών αλλά και η ανάπτυξη της κερδοφορίας, θα μας εκπλήξουν θετικότατα.

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει επίσης πως το 2009 θα είναι μία χρονιά- πρόκληση για την Ελλάδα και πως οι ελληνικές μετοχές έχουν αρχίσει και γίνονται έντονα ένα macro play, δηλαδή η πορεία τους θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με την HSBC, από το β’ τρίμηνο και μετά, η μεταβλητότητα στην ευρωπαϊκή αγορά θα υποχωρήσει σημαντικά και τόσο αυτή όσο και οι παγκόσμιες αγορές, αναμένεται να πραγματοποιήσουν δυναμικότατο ράλι μέχρι το τέλος του έτους. Αν και η αβεβαιότητα παραμένει τόσο γύρω από τις οικονομικές προοπτικές όσο και σε ότι αφορά τον χρηματοοικονομικό κλάδο- κυρίως γύρω από εξέλιξη των διαγραφών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων - η απάντηση των Αρχών είναι τεράστια, και αυτό θα το «αισθανθούν» οι αγορές σύντομα και θα «τρέξουν» σημαντικά.

Με βάση όλα αυτά, η ΗSBC κλείνει τις θέσεις τις στις αμυντικές μετοχές και τοποθετείται πλέον στις κυκλικές, αυξάνοντας παράλληλα την στάση της σε overweight τόσο για την ευρωπαϊκή αγορά όσο και για τις αναδυόμενες αγορές, από ουδέτερη, και μειώνει την στάση της για τις ΗΠΑ σε underweight από overweight. Παράλληλα, βλέπει πλέον με πιο θετικό μάτι τις μετοχές τις μικρής κεφαλαιοποίησης και θεωρεί πως από τους κυριότερους ηγέτες της αγοράς θα είναι τα blue chips καθώς και οι μετοχές που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την κερδοφορία, προβλέπεται δυναμικότατο ριμπάουντ των κερδών του χρηματοοικονομικού κλάδου ενώ η ανάκαμψη των εταιρειών εκτός του κλάδου αυτού, ίσως αργήσει πιο πολύ να έλθει. Το βασικό μήνυμα της HSBC είναι ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε οικονομική «κατάθλιψη» ( depression) ούτε μία δομική bear market από εδώ και στο εξής.

Για την ελληνική οικονομία οι οίκος σημειώνει ότι αντιμετωπίζει την σοβαρότερη δοκιμασία της από την εποχή της ένταξής της στην ΟΝΕ και πως το 2009 θα είναι ένα έτος-πρόκληση για αυτήν. Μετά από μία δεκαετία δυναμικής και ασταμάτητης ανάπτυξη η Ελλάδα έχει μπροστά της σήμερα μία παγκόσμια οικονομική αδυναμία αλλά και σοβαρές εγχώριες ανισορροπίες. Οι προβλέψεις του διεθνούς οίκου θέλουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδα το 2009 να διαμορφώνεται στο 1,1%.

Αν και η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλούς αντίθετους ανέμους όπως οι γκρίζες προοπτικές του τουρισμού και της ναυτιλίας και ο σημαντικός περιορισμός των επενδύσεων, δεν είναι όλα μαύρα στην Ελλάδα. Η ιδιωτική κατανάλωση είναι εξαιρετικά υγιής και οι ροές κεφαλαίων από την Ε.Ε συνεχίζονται δυναμικά.

Πάντως, η τρέχουσα κρίση έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών έχει εκτοξευθεί στο 14,5% του ΑΕΠ και τα δημόσια οικονομικά είναι εξαιρετικά αδύναμα λόγω του ελλείμματος του προϋπολογισμού που ξεπερνά το 3%.

Αυτές οι αδυναμίες και άλλες πολλές υπογραμμίζουν σύμφωνα με την HSBC, την ανάγκη της Ελλάδας για επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων, έλεγχο των δαπανών και εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του συστήματος υγείας. Ομως το πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά την κατάσταση της χώρας. Η κυβέρνηση έχει ισχνότατη πλειοψηφία και τόσο τα σκάνδαλα όσο και η απώλεια δημοτικότητας υπέρ του δεύτερου κόμματος πλέον, αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Σε ότι αφορά της ελληνικές μετοχές, η HSBC σημειώνει ότι γίνονται ολοένα και πιο έντονα ένα macro play, δηλαδή η πορεία τους έχει αρχίσει και εξαρτάται σημαντικά από την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης και τα δύο τελευταία τρίμηνα η μικρή κεφαλαιοποίηση της Ελλάδας ( με βάση τον δείκτη HSBC Smaller European Companies) έχει σημειώσει την μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα σε Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία με απώλειες της τάξης του 39%. Ωστόσο, oι Fourlis και Tέρνα Ενεργειακή, αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές του διεθνούς οίκου για τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.