ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση κερδών 24% για τα ΕΛΠΕ

14:53 - 30 Αυγ 2006 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αύξηση κερδών κατά 24%, στα 175 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Ελληνικά Πετρέλαια στο α΄ εξάμηνο, τα οποία αντιστοιχούν σε 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Κατόπιν τούτων, η διοίκηση ενέκρινε τη διανομή προμερίσ΅ατος 0,15 ευρώ ανά μετοχή, που ΅ε βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος διαμορφώνει τη μερισματική απόδοση σε 1,5%.

Για το Β’ Τρίμηνο τα Ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε €102 εκατομμύρια αυξημένα κατά 42% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο της χρήσης.

Τα Ενοποιημένα κέρδη πριν από χρηματοοικονομικά, φόρους και αποσβέσεις (EBITDA) για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το Α’ Εξάμηνο του 2006 ανήλθαν σε €330 εκατομμύρια.

Τα υπόλοιπα βασικά οικονομικά μεγέθη για το α΄ Εξάμηνο του 2006 και η σύγκρισή τους με την αντίστοιχη περίοδο του 2005 έχουν ως εξής:

·Κύκλος εργασιών €4.104 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 43%

·Συγκρίσιμο ΕΒΙΤ €175 εκατομμύρια, αυξημένο κατά 39%

·Λειτουργικές ταμειακές ροές €281εκατομμύρια, αυξημένες κατά 33%

·Απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων(ROACE: Ιούλιος 05-Ιούνιος 06) 12,6%

·Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE: Ιούλιος 05-Ιούνιος 06) 16,5%

Οι κύριοι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της περιόδου, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν:

α) Οργανική κερδοφορία :

Σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της Διύλισης καθώς και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού προσαυξάνοντας τα αποτελέσματα κατά €40 εκατομμύρια περίπου.Στα πλαίσια αυτά τα συγκρίσιμα κέρδη ΕΒΙΤ (δηλ. εξαιρώντας την επίπτωση των ανοδικών τιμών αργού και προϊόντων) του εξαμήνου παρουσιάζουν αύξηση 39% σε σχέση με πέρυσι.

β) Περιβάλλον και αγορά :

Αντίθετα, λιγότερο ευνοϊκό από πέρυσι ήταν το περιβάλλον διύλισης.Παρά την διατήρηση των ψηλών τιμών αργού, τα μέσα περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα με εξαίρεση τα περιθώρια Β’ Τριμήνου για σύνθετα διυλιστήρια.Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2005,παρατηρήθηκε αύξηση στη ζήτηση προϊόντων βενζινών και πετρελαίου κίνησης στην εγχώρια αγορά, ενώ θετική επίδραση στα αποτελέσματα είχε η εξέλιξη της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ.

ΔΙΥΛΙΣΗ,ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ

Τα αναπροσαρμοσμένα για την επίπτωση των τιμών από αποθέματα (Inventory Gain) λειτουργικά αποτελέσματα της δραστηριότητας διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίαςανήλθαν σε €157εκατομμύρια,βελτιωμένα κατά 39% από το Α΄ Εξάμηνο του 2005, ενώ συμπεριλαμβάνοντας την επίδραση από τις τιμές τα αποτελέσματα ανήλθαν €235 εκατομμύρια (+8%).Οι κύριοι λόγοι για την βελτίωση ήταν :

-Αυξημένοι όγκοι πωλήσεων από τα Ελληνικά διυλιστήρια που για το Β’ Τρίμηνο ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια Μ/Τ (+12% από το ίδια περίοδο πέρυσι), ενώ για το σύνολο του εξαμήνουανήλθαν σε 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένοι κατά 5% από πέρυσι.

Aντίστοιχα, οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων της ΟΚΤΑ για το Β’ τρίμηνο ήταν 237 χιλιάδες μετρικοί τόνοι (+10% από πέρυσι), ενώ για το εξάμηνο ανήλθαν σε 461 χιλιάδες μετρικούς τόνους (+5%).

-Βελτίωση της λειτουργίας με αυξημένες συναλλαγές εμπορίας προϊόντων πετρελαίου στις διεθνείςαγορές, βελτιστοποίηση στο μείγμα τροφοδοσίας αργών πετρελαίων προς τα διυλιστήριακαι συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών.

Αντίθετα, μειωμένη κατά €36 εκατομμύρια σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2005 ήταν η επίδραση του περιβάλλοντος στα αποτελέσματα του εξαμήνου κυρίως λόγω των διεθνών περιθωρίων διύλισης (average Med refining margins) που παρέμειναν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της περυσινής περιόδου και της μικρότερης θετικής επίπτωσης που είχε η εξέλιξη των τιμών του αργού και των προϊόντων στα αποτελέσματα.

ΛΙΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΑ

Αυξημένοι κατά 1% σε 1.891 χιλιάδες μετρικούςτόνους είναι οι όγκοι πωλήσεων της ΕΚΟ, με αύξηση στις πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς και μικρή μείωση στις πωλήσεις καυσίμων αεροπορίας και ναυτιλίας. Σημειώνεται η αύξηση μεριδίων στο πετρέλαιο κίνησης και διατήρηση μεριδίων στις βενζίνες κατά το Α’ Εξάμηνο του 2006. Η κάμψη στη κερδοφορία της περιόδου ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων στα περιθώρια κέρδους που παρατηρήθηκαν κυρίως στο Α’ Τρίμηνο καθώς οι αλλαγές στην εμπορική πολιτική και η αύξηση των πωλήσεων σε προϊόντα με ψηλά περιθώρια υλοποιήθηκαν στο τέλος του Β΄ Τριμήνου με μικρή επίπτωση στα αποτελέσματα για το σύνολο του εξαμήνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.