ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Κανονικά η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων και αύξηση στα τιμολόγια

11:37 - 11 Δεκ 2012 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ: Κανονικά η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων και αύξηση στα τιμολόγια
Κανονικά θα εισπράττει η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών της το ΕΕΤΗΔΕ, μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Αυξήσεις στα τιμολογόγια του ηλεκτρικού ζήτησε από τη ΡΑΕ η ΔΕΗ.

Επιστολή στη ΔΕΗ απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την οποία καλεί την εταιρεία να συνεχίσει κανονικά να εισπράττει το Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ), για λόγους δημοσίους συμφέροντος. Η παρέμβαση αυτή του κ. Στουρνάρα έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση δικαστηρίου πριν από λίγες ημέρες, που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μην προχωρεί στην είσπραξη του Τέλους.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη, για τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοιχτά.

Το ζήτημα με το τέλος ακινήτων δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε τη χρέωση του ΕΕΤΗΔΕ αντισυνταγματική. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναγγείλει ότι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αναίρεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, στο μεσοδιάστημα ωστόσο έως ότου ξεκαθαρίσει η νομική πλευρά του ζητήματος, κάλεσε τη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το τέλος ακινήτων, απαγόρευσε ωστόσο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για όσους δεν το καταβάλουν.

 

Αυξήσεις στα τιμολογια ηλεκτρικού ζητάει η ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ζητάει η ΔΕΗ, με τα στοιχεία κοστους που υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ΔΕΗ προτείνει οι αυξήσεις να γίνουν σε τρεις δόσεις από την 1η Ιανουργίου έως την 1η Ιουλίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ στο σχετικό αίτημά της προς τη ΡΑΕ, επικαλείται την άνοδο του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση του κόστους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά, τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην ενέργεια και τη μνημονιακή υποχρέωση, τα τιμολόγια λιανικής να αντανακλούν το κόστος το αργότερο ως την 1η Ιουλίου του 2013 οπότε και απελευθερώνονται.

Οι αυξήσεις σωρευτικά (σύμφωνα πάντα με το αίτημα της ΔΕΗ) διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 25%, θα είναι ωστόσο υψηλότερες στις κατηγορίες τιμολογίων που διαμορφώνονται τώρα σε επίπεδα κάτω του κόστους και χαμηλότερες στις περιπτώσεις που υπήρχαν υπερχρεώσεις.

Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί ωστόσο από τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ και την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 11 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.