ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΔΕΗ «σέρνει» την Ελληνική Πολιτεία στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια - ΕΒΙΚΕΝ: Ποιος εκπροσωπεί την Επιχείρηση;

14:20 - 30 Ιαν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΔΕΗ «σέρνει» την Ελληνική Πολιτεία στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια - ΕΒΙΚΕΝ: Ποιος εκπροσωπεί την Επιχείρηση;
Τροχοπέδη στην επιστροφή στο δρόμο για την ανάπτυξη, την οποία ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως νούμερο 1 προτεραιότητα, αποτελεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Λειτουργώντας με λογική κράτος εν κράτει ή με τη νοοτροπία βαθύ κράτους μετέρχεται τρόπους που παραπέμπουν σε τακτικές και στρατηγική, που ξεπερνούν τον βασικό μέτοχο της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο. Και βεβαίως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση και αντιδιαστολή με τις εντολές που έχει δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στη διοίκηση της ΔΕΗ, να βρει ένα τρόπο ούτως ώστε να έρθει σε συμφωνία με τους μεγάλους πελάτες της στη βιομηχανία.

Μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι η καταγγελία που υπέβαλε η ΔΕΗ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, χρησιμοποιώντας το υψηλόβαθμο στέλεχος της, κ. Φ. Μανδάνα (Διευθυντής Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας), ο οποίος εμφανίζεται να καταθέτει την καταγγελία ως «απλός καταναλωτής που ανησυχεί για τα συμφέροντα του».

 

Στην ουσία η ΔΕΗ στρέφεται εναντίον του βασικού μετόχου της εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο, την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει σαφώς ταχθεί υπέρ της συμφωνίας με τη βιομηχανία. Η ΔΕΗ όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, αλλά ρίχνει και λάδι στη φωτιά. Μάλιστα, κάνει λόγο για μια σειρά από κρατικές ενισχύσεις που έχουν εγκριθεί από το ελληνικό κράτος σε διάφορους δικαιούχους και οι οποίες βλάπτουν το κρατικό μονοπώλιο. Η στάση αυτή της ΔΕΗ έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της βιομηχανίας, η οποία αυτή τη στιγμή διεξάγει μέσω της ΕΒΙΚΕΝ Συνέντευξη Τύπου με θέμα το ενεργειακό κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες πάντως, αναφέρουν ότι έχουν ήδη μπει ψύλλοι στ' αυτιά της... Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού η καταγγελία αυτή δεν γίνεται από ιδιώτη, αλλά από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μιας επιχείρησης που δε νοεί να εφαρμόσει τους νόμους και να συμβάλει στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στη χώρα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι νωπή ακόμα η θέση του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Ζερβού ο οποίος επικαλούμενος μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης της ΔΕΗ τονίζει ότι το κλείσιμο του συνόλου της βιομηχανίας υψηλής τάσης θα ήταν συμφέρουσα και θα λειτουργούσε για το καλό της ΔΕΗ, αγνοώντας το κακό στην πραγματική οικονομία, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις.

 

Την ίδια ώρα πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να επισπεύσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με επικρατέστερα δύο σενάρια: Ή την πώληση μεμονωμένων μονάδων, την πώληση απευθείας ποσοστού σε ιδιώτη, κάτι που θα σημάνει τελικά την άρση του μονοπωλίου στην πράξη, δεδομένου ότι η Επιχείρηση διατηρεί μερίδια αγοράς άνω του 90% στην προμήθεια και άνω του 80% στην παραγωγή.

 

H απάντηση της ΔΕΗ

Αναφορικά με ενέργειες στελέχους της εταιρείας, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επισημαίνει τα ακόλουθα:

Η πολιτική της εταιρείας, ασκείται από τη Διοίκηση, υλοποιείται με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών της και είναι πάντοτε σύμφωνη με το Νόμο. Είναι προφανές ότι πέραν της Διοίκησης της εταιρείας, ουδείς άλλος και πολύ περισσότερο ατομικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν την πολιτική της. Η ΔΕΗ Α.Ε. διερευνά την ακρίβεια του περιεχομένου του δημοσιεύματος, και θα πράξει συνεπακόλουθα ότι προβλέπουν οι εσωτερικοί κανονισμοί της.

 

ΕΒΙΚΕΝ

Θέση για τις μεθοδεύσεις από την πλευρά της ΔΕΗ πήρε την Τετάρτη η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης ερωτήθηκε πως σχολιάζει την κίνηση του κ. Μανδάνα, πως σκοπεύει η ΕΒΙΚΕΝ να κινηθεί και εάν θεωρεί ότι ο κ. Μανδάνας έδρασε αυτόνομα ή εκφράζει μια γενικότερη τάση στη

ΔΕΗ, απαντώντας ότι πρόκειται “για μια βόμβα στα θεμέλια όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά ολόκληρης της οικονομίας”. Σύμφωνα με τον ίδιο η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια επιθετική κίνηση κατά της μεταποίησης άνευ προηγουμένου. Πριν από μερικούς μήνες η ΔΕΗ σε μία επιστολή της είχε γράψει ότι καλύτερα να μην υπάρχει βιομηχανία, διότι μας επιβαρύνει. Είχαμε τότε αντιδράσει και είχαμε θεωρήσει ότι αυτό γράφτηκε εκ παραδρομής. Εδώ αυτό το νέο έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη θέση. Και αναρωτιώμαστε τι συμβαίνει; Μιλήσατε για έναν διευθυντή της ΔΕΗ. Δεν καταλαβαίνω ποιος εκπροσωπεί τη ΔΕΗ; Ο υπουργός μιλάει για τη ΔΕΗ, ο διευθύνων σύμβουλος ή κάποιος διευθυντής; Με ποιον διαπραγματευόμαστε υπάρχει πράγματι ένα θέμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Και πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση πως αντιμετωπίζει τη βιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να λέει η ΔΕΗ ότι επιδοτείται η βιομηχανία όταν είναι σε όλους γνωστό ότι η υψηλή και μέση τάση επιδοτούν τη χαμηλή και είναι θέμα που έχει τεθεί και με την

τρόικα σε σχέση με τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης που ονομάζεται σταυροειδείς επιδοτήσεις και το ξέρουμε όλοι. Ποιος επιδοτεί ποιόν";

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 30 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.