ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο TAP και η κοινοπραξία του Shah Deniz επέλεξαν τη Société Générale ως οικονομικό σύμβουλο

17:09 - 19 Μαρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) και τα μέλη της Κοινοπραξίας Shah Deniz επέλεξαν τη Société Générale Corporate & Investment Banking για την παροχή οικονομικής καθοδήγησης κατά τα στάδια προετοιμασίας και κατασκευής του έργου. Η απόφαση ελήφθη από τον TAP, τους μετόχους του Axpo, Statoil και E.ON Ruhrgas, και τα μέλη της Κοινοπραξίας Shah Deniz BP και Total ως πιθανούς επενδυτές στον TAP.
Η Société Générale Corporate & Investment Banking ανακηρύχτηκε Οικονομικός Σύμβουλος για θέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για τα έτη 2010 και 2012 από το περιοδικό Infrastructure Journal και αποτελεί κορυφαίο σύμβουλο σε διασυνοριακούς αγωγούς, με πιο πρόσφατο το έργο του αγωγούNord Stream ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
 
Η Société Générale θα βοηθήσει αρχικά τη διοίκηση του TAP να διαμορφώσει τη χρηματοδοτική στρατηγική του έργου. διεξάγοντας έρευνα χρηματοδοτικού ενδιαφέροντος και καταρτίζοντας ένα αξιόπιστο και εφικτό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
 
Μετά την επιλογή από την Κοινοπραξία Shah Deniz του προτιμώμενου αγωγού με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Απόφαση των μετόχων του TAP να κατασκευάσουν τον αγωγό (“Resolution toConstruct”) που αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2013, η Société Générale θα υποστηρίξει τον TAP κατά την υλοποίηση του προγράμματος και την ανεύρεση του όποιου απαραίτητου κεφαλαίου.
 
Σε συνέχεια της πρόσφατης σύναψης Διακρατικής Συμφωνίας για τον TAP μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, η σημερινή ανακοίνωση καταδεικνύει την ετοιμότητα του TAP να μεταφέρει αέριο από την περιοχή της Κασπίας στις αγορές της Δύσης. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί ώστε να ευθυγραμμίσει τη λειτουργία του με το χρονοδιάγραμμα της Κοινοπραξίας του Shah Deniz και θα είναι έτοιμος όταν ξεκινήσει η ροή του αερίου.
 
Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, σχολίασε: «Προς μεγάλη μου ικανοποίηση, οTAP, οι μέτοχοί του και τα μέλη της Κοινοπραξίας Shah Deniz συνεργάστηκαν και κατέληξαν σε μία απόφαση για την επιλογή οικονομικού συμβούλου. Η σημερινή επιλογή αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του Trans Adriatic Pipeline. Η οικονομική ευρωστία του TAP είναι ευρέως γνωστή – η πρότασή μας παραμένει η πιο στρατηγική και εμπορικά ενδιαφέρουσα, μεταξύ άλλων επειδή είμαστε ο μόνος αγωγός που δεν απαιτεί δημόσια χρηματοδότηση».
 
«Καθώς πλησιάζουμε το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του TAP, η Société Générale θα μας βοηθήσει να δομήσουμε τη χρηματοδότηση του έργου, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους πελάτες και επενδυτές μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό αυτού του κύρους και της τεχνογνωσίας. Η επιλογή αυτή αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση της αξίας της πρότασής μας».
 
Τελευταία τροποποίηση στις 17:17 - 19 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.