ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος "ονειρεύεται" ακόμα τον ITGI;

14:36 - 22 Μαρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ποιος "ονειρεύεται" ακόμα τον ITGI;
Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε κυβερνητικά στελέχη η πρόταση που κατέθεσε προ μηνός ο κ. Παπαγεωργίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον ITGI, το οποίο είχε υπογραφεί το 2010, όταν ακόμη ο ITGI αποτελούσε υπολογίσιμη δύναμη στην κούρσα διεκδίκησης. Παό πολλούς θεωρείται ως κλεφτοπόλεμος για την αναβίωση ενός πλέον "καμένου σχεδίου".

Από τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε και ο ITGI τέθηκε οριστικά εκτός παιχνιδιού, η ελληνική πλευρά έχει εστιάσει τη συνολική προσοχή και προσπάθειά της στην κατοχύρωση της μεταφοράς του αζέρικου αερίου μέσω του TAP προβάλλοντας τα εμπορικής και τεχνικής φύσης πλεονεκτήματά του και επισπεύδοντας σημαντικά τις απαραίτητες διαδικασίες αδειοδότησης. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και σύσσωμη η ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης καθότι σε περίπτωση αποτυχίας του TAP τα ελληνικά σχέδια ανάληψης σημαντικότερου ρόλου στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής θα ναυαγήσουν, ενώ θα χαθεί και η ευκαιρία πραγματοποίησης της σημαντικότερης μέχρι στιγμής σε ύψος επένδυσης στην ελληνική επικράτεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Προ μηνός μάλιστα υπογράφηκε η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Αλβανίας για την υλοποίηση του TAP μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και σημαντικές διεργασίες που προωθήθηκαν από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ένα πολύ σημαντικό βήμα και το έργο του TAP στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και οι δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου, κινείται σε άλλο μήκος κύματος, καθώςο ίδιος με αφορμή την κύρωση τoυ Μνημονίου Συνεργασίας για τον ITGI δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός του TAP αγωγός για τον Νότιο Διάδρομο. Σημειώνεται ότι ο ITGI συνδέθηκε εμβληματικά με την κρατική επιχείρηση αερίου τα τελευταία χρόνια της οποίας ο κ. Παπαγεωργίου διετέλεσε Διευθυντής έως το 2010. Ωστόσο, η στάση και οι δηλώσεις του κ. Παπαγεωργίου με στόχο τη διάσωση του ITGI προσκρούουν στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου αγωγού εντασσόταν αποκλειστικά στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου όπως επίσης και ότι το Shah Deniz, που θα τροφοδοτήσει τον Νότιο Διάδρομο, έχει ρητά αποκλείσει το ενδεχόμενο επιλογής του ITGI.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός TAP στην κούρσα για το αέριο του Shah Deniz, έχει απέναντί του τον Nabucco West, την αναθεωρημένη σε μικρότερη κλίμακα εκδοχή του αγωγού Nabucco.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 22 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.