ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TAP: Στήριξη της Αλβανικής Βουλής στον αγωγό

14:14 - 26 Μαρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άλλο ένα βήμα για την υλοποίηση του αγωγού TAP ολοκληρώθηκε.
 Η αλβανική βουλή ενέκρινε ομόφωνα  την συμφωνία για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη νότια Ιταλία και Δυτική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής Θάλασσας. 

Υπέρ του εν λόγω έργου ψήφισαν 120 βουλευτές που ήταν παρόντες, από τα 140 μέλη του κοινοβουλίου, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο μεταξύ της ελληνικής, ιταλικής και της αλβανικής κυβέρνησης. 

 

«Ο Αγωγός TAP είναι μια στρατηγική ευκαιρία για την Αλβανία και πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό το έργο» , δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Γκεντς Ρούλι. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα αυτού του έργου, στην Αλβανία θα επενδυθούν περίπου 2 δισ. δολάρια και θα ανοίξουν πολλές θέσεις εργασίας.

 
 
Επίσης, την παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αλβανίας για την διαμόρφωση ενός master plan για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα συμφώνησε η διοίκηση του αγωγού TAP με την αλβανική κυβέρνηση.

 Η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού θα εξαρτηθεί από την επιλογή της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, με προορισμό την Ευρώπη. Υποψήφιοι είναι ο TAP (Ελλάδα - Αλβανία - Ιταλία) και ο «Ναμπούκο» που διέρχεται εκτός Ελλάδας. Η απόφαση της Κοινοπραξίας αναμένεται τον Ιούνιο.
 

Ο διευθύνων σύμβουλος του TAP κ.Κζέτιλ Τούνγκλαντ δήλωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας από την Αλβανική Βουλή αποτελεί σημαντικό στοιχείο που θα περιληφθεί στο φάκελο υποστήριξης που θα κατατεθεί στην Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως το τέλος του μήνα.

 

Μέτοχοι του TAP, υπενθυμίζεται, είναι η ελβετική Axpo (42.5%), η νορβηγική Statoil (42.5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.