ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώπη, Βαλκάνια και Ασία η στόχοι της Gazprom

22:52 - 26 Απρ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ευρώπη, Βαλκάνια και Ασία η στόχοι της Gazprom
Με τα μάτια στραμμένα στο εξωτερικό και βέβαια στην Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί Gazprom το επόμενο διάστημα διασφαλίζοντας τα ρωσικά συμφέροντα με όχημα την ενεργειακή διπλωματία, αλλά και διαβλέποντας μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Έτσι πέρα από το South Stream, που θα διοχετεύσει περισσότερες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ, τη στενή συνεργασία με τη Σερβία (ο επικεφαλής Αλεξέι Μίλλερ βρίσκεται το Βελιγράδι και πάλι αυτές τις ημέρες) μέσω ΝΑ Ευρώπης και το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ, στοχεύει στην ανάπτυξη των αγορών της Κίνας και Άπω Ανατολής.


Παράλληλα «αφήνει» χώρο σε άλλες εταιρίες, φουντώνοντας παράλληλα τα σενάρια ότι ενδεχομένως να διαχωρίσει τις δραστηριότητες της, εξορυκτικές, εμπορικές κτλ. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο της Gazprom στη ρωσική αγορά φυσικού αερίου πέρυσι κυμάνθηκε στο 74%, ενώ το 2002 άγγιζε το 90%.

 

gaz450 260413


Με αυτά τα δεδομένα άλλες εταιρίες κινούνται δυναμικά. Έτσι, όπως αναφέρει το Ρωσία Τώρα η Rosneft στοχεύει να φτάσει σε μερίδιο εσωτερικής αγοράς από το 10% στο 20% ως το 2020, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Προοπτικών Ανάπτυξης, Βλάντα Ρουσακόβα.


Σημειώνεται ότι η Novatek και η Rosneft ελέγχουν το 75% της συνολικής εξόρυξης αερίου εκτός Gazprom. Παράλληλα, διευρύνουν την πελατειακής τους βάση, με τις εξαγωγές σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ..

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.