ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: ΤΑΡ, ΑΟΖ και ΔΕΠΑ το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας

14:10 - 22 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής: ΤΑΡ, ΑΟΖ και ΔΕΠΑ το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας
Τη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναμένεται να αναδείξει στις "άτυπες" συζητήσεις, που θα έχει στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής.
Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός στοχεύει να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας στους ενεργειακούς δρόμους,  στα νέα κοιτάσματα, αλλά και το ενδιαφέρον των Ρώσων για περαιτέρω διείσδυση στην περιοχή μέσω Ελλάδος, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος, λόγω κρίσης χρέους, σε σχέση με τη σημασία της χώρας για τα ευρωπαϊκά δρώμενα.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει η Ε.Ε. να υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού, που αποτελεί το πλέον συμφέρον και ώριμο έργο για τη διάνοιξη του Νότιου Διαδρόμου. Το έργο αναμένεται να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της Ε.Ε., που μέχρι σήμερα έχουν ένα και μοναδικό πρόσημο, τη Ρωσία.

 

SAMARASMILER 375887035

 

Σημειώνεται ότι κατά το παρελθόν τόσο η Γερμανία όσο και οι παράγοντες της Ε.Ε. υποστήριζαν τον ανταγωνιστικό Ναμπούκο, ο οποίος πάντως τώρα αντιμετωπίζει την «ουδετερότητα Ε.Ε. και Γερμανίας» όπως σημειώνει στο Reporter.gr, υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος.
Παράλληλα, στο περιθώριο των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, θέμα που ενδιαφέρει πολύ όχι μόνο την Κομισιόν αλλά και τους κεντρο-ευρωπαίους. Θα ζητήσει επιτάχυνση διαδικασιών καθώς καθυστερήσεις από την επιτροπή ανταγωνισμού της  Ε.Ε. (κάτι που δεν αποκλείεται να πάει μέχρι το 2014) μπορούν να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων της Ελληνικής κυβέρνησης και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα με την τρόικα.
 
Επίσης, ο κ. Σαμαράς θα συζητήσει τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο φόντο των επισκέψεών του στην Κίνα, στο Αζερμπαϊτζάν και των επαφών του με τον κ. Μίλερ της Gazprom. Αναμένεται, να τονίσει ότι η έλευση της Gazoprom στην Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή, αλλά αντίθετα δημιουργεί υπεραξίες, εφόσον μάλιστα συνδυαστεί τόσο με την κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και με ισχυρή παρουσία στον ΔΕΣΦΑ άλλων ομίλων π.χ. της αζέρικης SOCAR, καθώς αυτό θα δημιουργήσει ένα στέρεο πεδίο ανταγωνισμού που μπορεί να αποφέρει χαμηλότερες τιμές ενέργειας συνολικά στη ΝΑ Ευρώπη.
 
assets LARGE t 942 43473278
 
Επιπλέον, οι προοπτικές εκμετάλλευσης των "οικοπέδων" ελληνικής επιρροής στην Αν. Μεσόγειο αποτελούν άλλο ένα επιχείρημα, που θα χρησιμοποιηθεί για να ξαναμπεί και πάλι η χώρα με θετικό πρόσημο στον ευρωπαϊκό χάρτη. Αρμόδια κοινοτικά στελέχη πάντως επιμένουν ότι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στην Αν. Μεσόγειο και την ΝΑ Ευρώπη "αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της ενεργειακής ατζέντας της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό τόσο οι αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα όσο και οι διαδικασίες που διαμορφώνουν το μέλλον των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή δεν έχουν πάψει να βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής του ευρωπαϊκού σχεδιασμού...". 
 
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου. 
 
Διαβάστε επίσης:
 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.