ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TAP: Στήριξη Δυτικών Βαλκανίων εκτός Σερβίας στον αγωγό – Εφαλτήριο περιφερειακής συνεργασίας

12:59 - 24 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
TAP: Στήριξη Δυτικών Βαλκανίων εκτός Σερβίας στον αγωγό – Εφαλτήριο περιφερειακής συνεργασίας
Μνημόνιο κατανόησης, για την κατασκευή του αγωγού TAP, υπογράφηκε στα Τίρανα, μεταξύ της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα "αναδειχθεί νικητής", για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

"Μια μεγάλη απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, σχετικά με την πορεία του αγωγού. Για χρόνια η κοινοπραξία αυτή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σχεδόν ο καθένας που ρίχνει μια ματιά στον χάρτη της πορεία του σχεδίου, διαπιστώνει ότι αυτό είναι το "φυσικό μονοπάτι", απ΄ όπου πρέπει να περάσει ο αγωγός αυτός" δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι "η περιοχή μας είναι μια περιοχή με πραγματικές δυνατότητες και δυναμισμό για τα επόμενα χρόνια. Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα με την πλήρη συναίνεση της ιταλικής και την ελληνικής κυβέρνησης είναι, επίσης, απόδειξη της μεγαλύτερης 'δίψας' για φυσικό αέριο στην περιοχή ", δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

 

Η περιφερειακή διάσταση του αγωγού

 

Σημειώνεται ότι ο αγωγός έχει έντονη περιφερειακή διάσταση, καθώς προβλέπεται να συνδεθεί με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, αλλά και τη Βουλγαρία, μέσω του IGB tου ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, που μετέχει η ΔΕΠΑ και θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, είχε υπογραμμίσει την περιφερειακή διάσταση του αγωγού, δηλαδή την προοπτική τροφοδοσίας μέσω Ελλάδας με φυσικό αέριο χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες όπως είχε αναφέρει υπάρχει ήδη σχετική συνεργασία.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος είχε επισημαίνει ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών συνεργαζόμαστε με την Ιταλία και την Αλβανία για την προώθηση του αγωγού. Παράλληλα εργαζόμαστε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να ανοίξουμε τον δρόμο για την πληρέστερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχει ο αγωγός.»
Αλλά και υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα Ρικάρντ Σκουφιάς (Rikard Scoufias) έχει επανειλημμένα επισημάνει την περιφερειακή διάσταση του αγωγού.
Κατά την παρουσίαση, μάλιστα, της μελέτης του ΙΟΒΕ και του ΙΔΙΣ για τις οικονομικές επιπτώσεις του ΤΑΡ στην περιοχή είχε επισημανθεί από τον δρ. Κ. Φίλη Δντη ερευνών του ΙΔΙΣ ότι ο TAP μπορεί να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες διαλόγου και ενδεχομένως συνεννόησης με την Αλβανία, αλλά και συνολικά με τα άλλα κράτη της Βαλκανικής.

 

pipeline404 240513

 

Τον Ιούνιο η απόφαση της Σαχ Ντενίζ για την πορεία του αγωγού

 

H κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ, αναμένεται να λάβει μια απόφαση τον Ιούνιο για να καθορίσει τη διαδρομή θα ακολουθήσει ο αγωγός, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Ο αγωγός TAP, αν κερδίσει απέναντι στο Nabucco, αναμένεται να φέρει επενδύσεις 1,5 δισεκ. ευρώ και μόνο στην κατασκευή 2.500 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στο τμήμα που διέρχεται από την Αλβανία, η κατασκευή θα ξεκινήσει στα μέσα του 2015 και θα διαρκέσει περίπου 3,5 χρόνια, ενώ θα αρχίσει να λειτουργεί το 2018.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.