ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο TAP εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

00:01 - 14 Ιουν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο TAP εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών -Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Μαυροβούνιο- συναντήθηκαν στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στις 12 Ιουνίου προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP - Trans Adriatic Pipeline) και στον αγωγό Ιονίου-Αδριατικής (IAP - Ionian Adriatic Pipeline).
Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης υψηλού επιπέδου στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το Αζερμπαϊτζάν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον TAP, ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP, δήλωσε:
 
«Είμαστε ευχαριστημένοι και ευγνώμονες που λαμβάνουμε ισχυρή και συνεχή πολιτική στήριξη για τον αγωγό μας. Η συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ αποτελεί απόδειξη του υψηλού κύρους του έργου μας και των ασύγκριτων οφελών. Ο TAP αποτελεί την πλέον στρατηγική λύση για την παροχή φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς η απόφαση της κοινοπραξίας του Shah Deniz για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο TAP είναι η καλύτερη λύση για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη: αποτελεί το συντομότερο, το περισσότερο τεχνικά εφικτό και, πάνω απ 'όλα, το μοναδικό έργο έτοιμο προς υλοποίηση».
 
pipeline1
 
Η συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ ακολουθεί την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης για τη στήριξη των αγωγών TAP και IAP από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία και το Μαυροβούνιο τον Μάιο 2013, καθώς και τη δήλωση στήριξης από την Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου (ΠΑΙ).
 
Νωρίτερα, τον Απρίλιο, οι χώρες υποδοχής του ΤΑΡ (Ιταλία, Ελλάδα και Αλβανία) πραγματοποίησαν την πρώτη τριμερή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεργασίας στη Ρώμη, όπου εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη τον Φεβρουάριο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.