ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Σύμβαση για παροχή θερμικής Ενέργειας στο Δήμο Φλώρινας

16:45 - 06 Οκτ 2006 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τη σύναψη σύμβασης – πλαισίου για την παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Μελίτης στο Δήμο Φλώρινας ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ κατά την τελευταία συνεδρίασή του, η υλοποίηση της οποίας θα εξασφαλίσει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την περιοχή.

Ο Δήμος Φλώρινας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Φλώρινας (ΔΕΥΑΦ) ζήτησαν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση της περιοχής. Η αναγκαία θερμική ενέργεια (Θ/Ε) θα προέρχεται από τον ΑΗΣ Μελίτης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα παροχής Θ/Ε με ισχύ έως 70 MWth σε πλήρες φορτίο.

Το σχετικό έργο κρίθηκε βιώσιμο σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη και τη μελέτη βιωσιμότητας για να εγκρίνουν στη συνέχεια οι συμβαλλόμενες πλευρές τη συμφωνία – πλαίσιο για την τηλεθέρμανση της περιοχής. Ο Δήμος Φλώρινας και η ΔΕΥΑΦ θα αναλάβουν την υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των δαπανών για τις αναγκαίες μετασκευές της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης, ενώ η ΔΕΗ ΑΕ θα πωλεί τη θερμική ενέργεια σε τιμές τέτοιες που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 52,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις παραγωγής, μεταφοράς και διανομής θερμικής ενέργειας με μέσο θερμό νερό για το σύνολο του οικισμού Φλώρινας προκειμένου να εξασφαλισθεί η τροφοδότηση 2.500 θερμικών καταναλωτών (κτιρίων) με ορίζοντα δεκαετίας.

Οι σχετικές συμβάσεις για τη μετασκευή της Μονάδας Ι του ΑΗΣ Μελίτης και τη μακροχρόνια τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ θα ακολουθήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η ΔΕΗ ΑΕ ήδη παρέχει ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης στις δημοτικές επιχειρήσεις Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Μεγαλόπολης και Αμυνταίου ύστερα από παρόμοια έργα μετασκευής λιγνιτικών μονάδων, για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Η τηλεθέρμανση της πόλης της Φλώρινας πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα παρέχει στους καταναλωτές, αναμένεται να έχει και ευεργετική επίδραση στο Περιβάλλον, όπως άλλωστε συνέβη και στις υπόλοιπες πόλεις, από τη διακοπή της λειτουργίας καυστήρων πετρελαίου για τη θέρμανση κατοικιών και κτιρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.