ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δε θα γίνουν απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, λέει η κυβέρνηση

11:53 - 23 Αυγ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δε θα γίνουν απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, λέει η κυβέρνηση
Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην απολυθεί κανένας από του εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (από τις μεγαλύτερες παραγωγούς σιδηρονικελίου διεθνώς) τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαγεωργίου, στο ερώτημα αν θα κλείσει η εταιρεία με αφορμή και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, ούτε σκέψη αν θέλετε να είμαι απόλυτα ευθύς. Αυτό το οποίο κοιτούμε με τη ΛΑΡΚΟ –επειδή όντως όπως ξέρουμε όλοι είναι μία από τις προβληματικές εταιρίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια- σήμερα στη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα, της ΛΑΡΚΟ και ορισμένων άλλων εταιριών αυτού του είδους. Αυτό το οποίο έχουμε συζητήσει είναι με μία φόρμουλα η οποία θα μπορέσει να εκκαθαρίσει τα βάρη τα οποία φέρει η ΛΑΡΚΟ και ταυτόχρονα να μπορέσει να συνεχίσει χωρίς να κλείσει ούτε μία ημέρα, να περάσει σε επενδυτές ή σε επενδυτή, ο οποίος θα δώσει τα κεφάλαια τα απαιτούμενα για να προχωρήσει αυτή η εταιρία στο μέλλον».

 

Στο ερώτημα για το τι θα γίνει με το προσωπικό της επιχείρησης ο υφυπουργός Ενέργειας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός. «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Απ’ όσο γνωρίζω από τις προτάσεις των ενδιαφερομένων δεν υπάρχει καμία πρόθεση που να αφορά το προσωπικό. Η εκκαθάριση της εταιρίας έχει να κάνει με τα βάρη της. Η ΛΑΡΚΟ και κατά τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, όχι μόνο κατά τη δική μου άποψη, έχει το προσωπικό που χρειάζεται».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ,  το ελληνικό δίκαιο δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε επιχείρηση «εκκαθαρίζεται εν λειτουργία» να πωληθεί στο σύνολό της, αντί να σπάσει σε κομμάτια όπως ζητεί η Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες όμως δέχονται να πωληθεί η ΛΑΡΚΟ ως ενιαία επιχείρηση μόνο υπό μία προϋπόθεση: ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει ποσά ύψους 130 εκατ. ευρώ τα οποία θεωρούν κρατικές ενισχύσεις. Αν και η ελληνική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της, κύκλοι του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα που γεφυρώνει τις διαφορές με την Κομισιόν. Το ερώτημα είναι αν θα δώσει το δικό της ΟΚ η τρόικα, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει μέσα στην εβδομάδα. Οσο για τα 130 εκατ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων, οι ίδιες πηγές δηλώνουν αισιόδοξες λέγοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει ακόμη κινήσει επίσημα τη διαδικασία επιστροφής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 23 Αυγ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.