ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Γεωπολιτική, τον ΤΑΡ και την ενέργεια ποντάρει ο Σαμαράς

00:01 - 09 Σεπ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στη Γεωπολιτική, τον ΤΑΡ και την ενέργεια ποντάρει ο Σαμαράς
Η αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα και η γεωπολιτική ισχύς θα αποτελέσουν το διαβατήριο της χώρας για την επάνοδο στην ευημερία, αποτυπώνει εύγλωττα το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά για αξιοποίηση της συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων, προκειμένου να πιέσει τους "θεσμικούς μας εταίρους" για αποφύγουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πολιτική και οικονομική περιθωριοποίηση της χώρας.
Ουσιαστικά βέβαια η πολιτική ηγεσία της χώρας γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει λιγοστό πολιτικό κεφάλαιο στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο, λόγω κρίσης, περισσότερο προτάσσει τους ενδεχόμενους κινδύνους από μια ενδεχόμενη συνολική αποσταθεροποίηση και επενδύει στη στήριξη των Αμερικανών, που ωστόσο μονίμως "βλέπουν" Τουρκία ως κεντρικό παίκτη στην περιοχή. 
Γι΄ αυτό, μετά το ταξίδι του ιδίου στις ΗΠΑ, του κ. Βενιζέλου στην Αίγυπτο ακολουθεί η επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ, όπου θα αποτυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος του "δυτικού τόξου" στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά στο Τελ Αβίβ στο επίκεντρο θα βρεθούν στο επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα αλλά και h αναβάθμιση της χώρας λόγω ΤΑΡ.
 
aldsjlfjsilk
Το βαρύ πυροβολικό του ΤΑΡ
 
Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σημαία των αγωγό. "Κερδίσαμε τον ΤΑΡ, τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τη Νότια Ευρώπη και την Ιταλία περνώντας κυρίως από την Ελλάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση υποδομής που έγινε τα τελευταία πολλά χρόνια σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Και βάζει την Ελλάδα για τα καλά στη «γεωπολιτική των αγωγών». Θα δημιουργήσει πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Χώρια τα άμεσα και τα έμμεσα έσοδα στο δημόσιο. Ο αντίστοιχος καλός οιωνός της ανάκαμψης -δηλαδή ό,τι ήταν για τον Φινλανδό Πρωθυπουργό η πρώτη παραγγελία στα ναυπηγεία τους - είναι για μένα η αναγγελία του ΤΑΡ!
Γιατί πάνω απ' όλα, αυτή τη στιγμή, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Θα κερδίζαμε αυτό το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο – και μάλιστα με σκληρό ανταγωνισμό από άλλες χώρες – αν δεν είχε αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας;" σημείωσε μιλώντας στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς.

aslkdhadh


Την ίδια ωρα σε ανάλυση της η Deutsche Wirtschafts Nachrichten συμπεραίνει ότι η ελληνική διάσωση δεν είναι ένα αμιγώς πολιτικό πρόγραμμα, αλλά είναι στενά συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή ανάγκη για αποδέσμευση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και δεν αφήνεται να καταρρεύσει ακριβώς για να διακυβευθεί το έργο του αγωγού TAP.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:26 - 09 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.