ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεσκονίζει τις e-δημοπρασίες αερίου της ΔΕΠΑ

08:18 - 02 Οκτ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
H Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεσκονίζει τις e-δημοπρασίες αερίου της ΔΕΠΑ
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσο πράγματι έχουν συμβάλλει στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς ή όχι.
Tο μέτρο φαίνεται ότι δεν απέφερε μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα. Θυμίζουμε ότι ο θεσμός των e-δημοπρασιών εκ μέρους της ΔΕΠΑ εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας της τελευταίας για το άνοιγμα της αγοράς, με το σκεπτικό να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, προκειμένου μέσω αυτού οι καταναλωτές φυσικού αερίου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποσότητες με χαμηλότερη τιμή. Επίσης, ο αρχικός σκοπός που ήταν να παρουσιαστούν νέοι προμηθευτές προκειμένου να ανοίξει η αγορά δεν επιτεύχθηκε.
 

Τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τι δεν λειτούργησε σωστά στο μέτρο, προκειμένου αυτό να αναθεωρηθεί.

 

Όπως λένε κύκλοι της βιομηχανίας, αν εξαιρέσει κάποιος τους περίπου 20 επιλέγοντες πελάτες, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις παραμένουν εγκλωβισμένες στο ακριβό φυσικό αέριο.

 

Κατά τους εκπροσώπους της βιομηχανίας η λύση είναι μόνο μία, η διεξαγωγή ετησίων δημοπρασιών. Με τον τρόπο αυτό οι βιομηχανίες θα μπορούν να προγραμματίζουν εκ των προτέρων τις ανάγκες τους, πριν δηλαδή δηλώσουν στη ΔΕΠΑ τις ποσότητες που χρειάζονται, ώστε να αποφευχθεί η ρήτρα «take or pay».

 

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τη ΔΕΠΑ τέσσερις e-δημοπρασίες. Η τελευταία διεξήχθη τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή συνολικά 16 βιομηχανιών (Χαλκόρ, Σιδενόρ, Σοβέλ, Χαλυβουργική, κ.ά).

 

Τότε είχαν πουληθεί 633.000 MWh δηλαδή περίπου 55 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου, που αναλογεί σε ποσοστό πάνω από το 50% της δημοπρατούμενης ποσότητας. Η τιμή είχε κυμανθεί στα επίπεδα των 57 ευρώ ανά MWh.

 

Πηγή: Εnergypress

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.