ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Πώληση της ΔΕΗ και νέες απολύσεις στο μενού της Παρασκευής

11:30 - 06 Νοε 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τρόικα: Πώληση της ΔΕΗ και νέες απολύσεις στο μενού της Παρασκευής
Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του υπουργείο ΠΕΚΑ οι εκπρόσωποι των δανειστών με κεντρικό ζήτημα την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Η τριμερής των δανειστών αναμένεται να πιε΄σεουν ασφυκτικά για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιοργάνωσης και αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει τo διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, ως το δεύτερο τρίμηνο 2014, την πώληση μονάδων συνολικής ισχύος 2.400 MW ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2015 και τη διάθεση του 17% των μετοχών από το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου ως το τέλος του πρώτου τριμήνου 2016, βάσει  Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε «άρον – άρον» την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσιεύθηκε αυθημερόν στο ΦΕΚ.
Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της τρέχουσας δόσης του δανείου, που είχε ενταχθεί στο τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Πάντως αίσθηση προκαλεί η πίεση των δανειστών για αυστηρότερες προϋποθέσεις για συμμετοχή του κράτους στον ιδιωτικοποιημένο
ΑΔΜΗΕ. Διαφαίνεται ότι οι δανειστές με επιχείρημα την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών βάζουν εμπόδια στο να μπορέσει το κράτος να αποκτήσει καταστατική μειοψηφία και άρα να έχει λόγο στον φορέα που θα διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στη δημοσιοευμένη σε ΦΕΚ απόφαση:
-Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ να τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης (δηλαδή από ξεχωριστές κρατικές οντότητες από εκείνες της ΔΕΗ ή άλλης ενεργειακής εταιρείας).
-Οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν.
-Η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση, ασύμβατες με τους στόχους του προγράμματος.
Επίσης η τρόικα ζητεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα έχει συμφωνήσει να:
-Να πουλήσει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων λιγνίτη.
-Να προχωρήσει σε πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 17% της ΔΕΗ( έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ), από το 51% που κατέχει σήμερα.

Οι απολύσεις στο επίκεντρο

 
Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει παράταση στην εφαρμογή του μέτρου για άλλους 12.500 υπαλλήλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ θα παρουσιάσει στους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας τη λίστα με τους 12.500 υπαλλήλους που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Επίσης, θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο η εμμονή από την Τρόικα είναι παροιμιώδης. Η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι στους 2.000 απολυμένους της ΕΡΤ, μπορούν να προστεθούν 300 περίπου επίορκοι για τους οποίους υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις και ζητεί να περιληφθούν σ΄ αυτόν τον κατάλογο όσοι θα αποχωρήσουν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και συμβασιούχοι που θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Κι αυτό για να μην ανοίξει νέος κύκλος απολύσεων που δημιουργεί σοβαρά νομικά και πολιτικά ζητήματα.
Η τρόικα βεβαια παραμένει επιφυλακτική στις προτάσεις αυτές και νζητά καθαρές απολύσεις, ενώ αναμένεται να βάλει στο στόχαστρο ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ. Άλλωστε για το 2014 προβλέπονται 11.000 απολύσεις…
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.