ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Η λανθασμένη εγκατάσταση ηλιακών πάνελ κοστίζει στην τσέπη μας

13:03 - 19 Νοε 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έρευνα: Η λανθασμένη εγκατάσταση ηλιακών πάνελ κοστίζει στην τσέπη μας
Παρότι η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ μοιάζει με σχετικά απλή διαδικασία, όταν τα πάνελ τοποθετούνται από τους ειδικούς, ένας οργανισμός ερευνών για την ενέργεια και τα έξυπνα δίκτυα υποστηρίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται... λάθος.

Οι ερευνητές του Pecan Street Research Institute λένε ότι, κατά τη διάρκεια μελέτης τους για τη διοχέτευση ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο: ενώ στο βόρειο ημισφαίριο τα πάνελ τοποθετούνται με νότιο προσανατολισμό για τη μέγιστη δυνατή απόδοση, είδαν ότι τα πάνελ που ήταν τοποθετημένα με δυτικό προσανατολισμό παράγουν τουλάχιστον 2% περισσότερο, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πάνελ που «κοιτάζουν» προς τη Δύση μειώνουν τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ενός νοικοκυριού έως και κατά 65% τις ώρες που κορυφώνεται η ζήτηση και το ρεύμα είναι ακριβότερο, ενώ τις ίδιες ώρες τα πάνελ που «κοιτάζουν» προς το Νότο μειώνουν τη ζήτηση κατά 54%. Σημειώνεται ότι στο Τέξας, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη, οι ώρες αιχμής είναι μεταξύ 3 και 7 μ.μ.
«Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι τα ηλιακά συστήματα οροφής μπορούν να επιφέρουν μεγάλες μειώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις οποίες επωφελούνται τόσο οι πάροχοι όσο και οι καταναλωτές, χωρίς οι τελευταίοι να χρειάζεται να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ή να κάνουν θυσίες σε ό,τι αφορά την άνεσή τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pecan Μπρούστερ Μακράκεν.
Παρά τη μικρή κλίμακα της μελέτης, σε 175 σπίτια με συστήματα οροφής, το διάστημα 1 Ιουνίου - 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με την αποδοτικότητα της τοποθέτησης των ηλιακών πάνελ με την τωρινή «κοινή λογική» και ότι θα άξιζε τον κόπο τα ευρήματα να δοκιμαστούν σε άλλες τοποθεσίες και σε εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούν tracker για να «ακολουθούν» τον ήλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 19 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.