ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Ανοίγει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο άνθρακα παγκοσμίως

11:40 - 28 Νοε 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κίνα: Ανοίγει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο άνθρακα παγκοσμίως
Το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο άνθρακα παγκοσμίως, μετά από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες στην κινεζική επαρχία Κουανγκτόνγκ. Πρόκειται μάλιστα για το ένα από τα επτά που εγκαινιάζονται στην Κίνα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα συστήματα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά του κινεζικού προγράμματος με στόχο τη μείωση της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% ανά μονάδα ΑΕΠ έως το 2020. Την Τρίτη, η Σανγκάη εγκαινίασε το δικό της χρηματιστήριο ρύπων, ενώ σήμερα ακολουθεί το Πεκίνο.
Στο Κουανγκτόνγκ - την πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας - οι 202 μεγαλύτερες βιομηχανίες θα έχουν δικαίωμα να εκπέμψουν συνολικά για φέτος 350 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αρχικά οι περισσότερες άδειες θα δοθούν δωρεάν, όμως η τοπική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει δημοπρασία μέσα στο Δεκέμβριο για άλλα 29 εκ. άδειες με αρχική τιμή σχεδόν 10 δολαρίων.

Μέσα στο 2014 αναμένεται να έχουν ανοίξει συνολικά επτά χρηματιστήρια ρύπων, τα οποία θα ρυθμίζουν περίπου 700 εκατομμύρια με 800 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ποσότητα σχεδόν ισοδύναμη με τις ετήσιες εκπομπές της Γερμανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.