ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Προτεραιότητα η ενεργειακή ατζέντα

10:32 - 04 Δεκ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ευρεία σύσκεψη για τα θέματα ενέργειας συγκαλεί ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη με αφορμή και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. και της έλευσης του αρμοδίου επιτρόπου Γκίντερ Ετινγκερ.

ΑΟΖ, κόστος ενέργειας, εξορύξεις, αγωγοί, καθεστώς ΑΠΕ θα τεθούν επί τάπητος σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια «δυνατή» ατζέντα, εν όψιε προεδρίας. Άλλωστε η θαλάσσια πολτική που αποτελεί βασική προτεραιότητα της προεδρίας έχει ως βασικό πυλώνα την ενέργεια (θαλάσσιες εξορύξεις, μεταφορά κλπ) κι αποτελεί λαμπρή ευκαιρία να αναδείξει η Ευρώπη την άμεση αναγκαιότητα μείωσης του κόστους ενέργειας, που κλαίει τη χώρα.

 

Πάντως, αισιόδοξος για την ευνοϊκή έκβαση των διαπραγματεύσεων της ΔΕΠΑ με την Gazprom, που έχουν στόχο τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, εμφανίστηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. «Αυτό που μπορούμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να διαβεβαιώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, δείχνει να επιτυγχάνουμε τους βασικούς μας στόχους, αλλά μέχρι εκεί. Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει», ανέφερε

 

Στο μεταξύ παρουσίασε το νέο πλαίσιο ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ για το 2030, που είναι η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, η εξοικονόμηση ενέργειας (για την οποία η χώρα μας θα επιδιώξει να θεσπιστεί δεσμευτικός και όχι απλώς ενδεικτικός στόχος) και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

 

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε επίσης στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, με αφορμή την κύρωση χθες από τη Βουλή της συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας και τόνισε ότι η επιλογή του δεν ήταν καθόλου αυτονόητη αλλά χρειάστηκε συστηματική προσπάθεια.

 

Παρουσιάζοντας εξάλλου τη στρατηγική της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα, αναφέρθηκε σε έξι τομείς:

  •     Έρευνες για υδρογονάνθρακες,
  •     Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα με επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ που υλοποιούνται μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ' οίκον",
  •     Εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος για τα ασθενέστερα νοικοκυριά,
  •     Στήριξη της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας με χαμηλότερα τιμολόγια μέσω των συμβάσεων διακοψιμότητας,
  •     Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  •     Ένταξη έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στη λίστα προτεραιοτήτων της ΕΕ (αγωγοί ρεύματος και φυσικού αερίου από Ισραήλ και Κύπρο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα).
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.