ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TAP: «Η συμφωνία με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε.»

14:04 - 08 Ιαν 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας, που υπέγραψαν η εταιρεία Trans Adriatic Pipeline AG του αγωγού TAP και η ICGB, η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη, χρηματοδότηση και κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (αγωγός IGB) αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να καταστεί η χώρα κόμβος για την περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών υποδομών στην περιοχή.
Η δυνατότητα ροής νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου στο δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «ενισχύει  τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" σύμφωνα με τον Lutz Landwehr, Εμπορικό  Διευθυντή του TAP.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους, θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//B27532ACC5B5BBA9DAE85BF2C3672C4E.jpg
 
 
 
Ο TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.λπ. Η προσαιγιάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα γίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%)

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 08 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.