ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται το παζάρι Αθήνας - Μόσχας για την τιμή του αερίου

18:49 - 31 Ιαν 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι Αθήνας - Μόσχας για την τιμή του αερίου
Κορυφώνεται η αγωνία για τη σκληρή διαπραγματευτική παρτίδα που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και στη Gazprom για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά έσπευσε την Παρασκευή να διαρρεύσει την πληροφορία ότι έκλεισε το deal , κάτι όμως που διέψευσαν η ΔΕΠΑ και το ΥΠΕΚΑ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε προβλέπεται να υπάρξει εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΔΕΠΑ, υπάρχει κινητικότητα και η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη".

g310114

Στόχος της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΔΕΠΑ είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους άμεσα, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και έμμεσα καθώς το φυσικό αέριο είναι η δεύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μετά το λιγνίτη.

 

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013), η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.

 

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι οι δυο πλευρές θα δώσουν τα χέρια έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε η Αθήνα αναμένεται να έχει στα χέρια της την επιστολή της Gazprom με τις τελικές προτάσεις του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού για την έκπτωση.

gaz310114

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας που επικαλείται το energypress.gr, η τελική τιμή που θα προτείνει η Gazprom θα είναι πολύ κοντά στα 400 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα (π.χ. 395 δολάρια), που συνεπάγεται έκπτωση γύρω στο 15% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά που απέχει σημαντικά από το 20% της σημερινής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και του μέσου δυτικοευρωπαϊκού όρου (385 δολ./1.000 κ.μ.).

 

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η φόρμουλα που διαμορφώνει τη συγκεκριμένη τιμή είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου το 2014 αναμένεται να κινηθούν καθοδικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία των τιμών

του πετρελαίου, τότε η Ελλάδα θα είναι κοντά στο στόχο, δηλαδή η τιμή προμήθειάς της στο φυσικό αέριο θα πλησιάζει αρκετά το μέσο όρο της Ε.Ε.

 

Σήμερα. η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ., σε μια από τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά, και πολύ πάνω απ' ότι γειτονικές χώρες όπως Βουλγαρία, Ιταλία.

ga310114

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 02:02 - 03 Φεβ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.