ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο- Τι ισχύει για την Ελλάδα

17:46 - 05 Μαρ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ ενδεχόμενη κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο- Τι ισχύει για την Ελλάδα
Σενάρια αντιμετώπισης πιθανής κρίσης εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, συζητήθηκαν στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, την Τρίτη, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον επίτροπο Ενέργειας, Γκ. Έτινγκερ, η ΕΕ παρέλαβε πέρυσι από τη Ρωσία 160 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, από τα οποία τα 82 δισ. μεταφέρθηκαν με αγωγούς μέσω Ουκρανίας. Ειδικότερα, για το Μάρτιο, πιθανή διακοπή των παραδόσεων μέσω Ουκρανίας θα δημιουργήσει στην ευρωπαϊκή αγορά έλλειμμα της τάξης των 6,5 δισ. κυβικών μέτρων, από τα οποία περισσότερα από 6 δισ. μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως είναι οι αγωγοί Nord Stream και Blue Stream, η Νορβηγία, οι υπάρχουσες αποθήκες φυσικού αερίου ανά την ΕΕ και οι σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρακτικά, σε αυτή την περίπτωση, το έλλειμμα θα είναι της τάξης των 0,4 δισ. κυβικών, πανευρωπαϊκά. Όμως, οι επιπτώσεις θα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, με τα Βαλκάνια να περιλαμβάνονται στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο.

aeri050314

Για την Ελλάδα, ο ίδιος παράγοντας διαβεβαίωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εφοδιασμού και ότι οι αποθήκες υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα είναι γεμάτες κατά 80%, με το επόμενο φορτίο να αναμένεται στις 14 Μαρτίου. Αν χρειαστεί, τονίστηκε, θα αναζητηθεί και άλλο φορτίου υγροποιημένου αερίου. Εκτός από τη Ρεβυθούσα, η Ελλάδα προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω αγωγών από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Οι περισσότερες χώρες υποστήριξαν ότι η ενέργεια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης, από οποιαδήποτε πλευρά. Επίσης, τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί συνάντηση του επιτρόπου και του υπουργού ΠΕΚΑ με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας.

 

Ακόμη, στο συμβούλιο συζητήθηκε η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής για τις τιμές της ενέργειας. Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μείωσης των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, καθώς, όπως προκύπτει από την έκθεση, πάνω από το μισό κόστος που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές είναι μη ενεργειακό.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:08 - 05 Μαρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.