ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έτσι θα "ξεκλειδώσει" η ΡΑΕ τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

00:01 - 15 Μαϊ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έτσι θα "ξεκλειδώσει" η ΡΑΕ τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Σε δημόσια διαβούλευση έχει θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από τις 7 Μαΐου, πρόταση για τη δημιουργία ρυθμιζόμενης προθεσμιακής αγοράς, για την πρόσβαση προμηθευτών σε ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Η γενικότερη δομή και οργάνωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αδυνατεί, επί του παρόντος, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ικανού και ισότιμου ανταγωνισμού, ιδίως σε επίπεδο λιανικής αγοράς, καθώς και να παράσχει επαρκή εργαλεία και μέσα στους συμμετέχοντες, για τη διαχείριση του κινδύνου στην αγορά αυτή.

ilektrikienergia140514

Η δημιουργία της προθεσμιακής αγοράς στόχο έχει να άρει αυτά ακριβώς τα εμπόδια, ώστε να διευκολυνθεί η διείσδυση ανεξάρτητων προμηθευτών στην αγορά λιανικής.

 

Η προτεινόμενη ρυθμιστική παρέμβαση θα εφαρμοστεί μεταβατικά, έως ότου διαμορφωθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγιούς και ισότιμου ανταγωνισμού που θα επιτρέπει τη λειτουργία ελεύθερης, μη ρυθμιζόμενης, προθεσμιακής αγοράς κατ' αντιστοιχία των αγορών που λειτουργούν ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

ilektrikiene140514

Οι σημαντικότερες προτεινόμενες από τη ΡΑΕ ρυθμίσεις συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Σε πρώτη φάση, η λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς οργανώνεται κάτω από αυστηρά ρυθμιστική παρέμβαση.
  • Επιβάλλεται στη ΔΕΗ υποχρέωση διάθεσης προθεσμιακών προϊόντων κάλυψης εγχώριου φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Τίθενται περιορισμοί αποκλειστικής χρήσης των σχετικών προθεσμιακών προϊόντων για προμήθεια στην τελική εγχώρια κατανάλωση.
  • Τα προθεσμιακά προϊόντα θα διατίθενται μέσω ρυθμιζόμενης διαδικασίας δημοπρασιών, και θα αντιστοιχούν σε ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ σε ποσοστό 25-30% της συνολικής ετήσιας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής.
  • Τα δικαιώματα σε προθεσμιακά προϊόντα που αντιστοιχούν σε κάθε προμηθευτή θα προ-υπολογίζονται στη βάση συντελεστών που εγκρίνονται από τη ΡΑΕ. Οι συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανά κατηγορία πελατών, λαμβάνοντας υπ' όψη τα χαρακτηριστικά τους (καμπύλη και συντελεστή φορτίου, μέγεθος, κ.λπ.).
  • Οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης (εξάσκηση δικαιώματος) προθεσμιακών προϊόντων μέχρι ενός ανώτατου ορίου, το οποίο θα καθορίζεται σύμφωνα με τα δικαιώματα που θα υπολογίζονται για κάθε προμηθευτή.
  • Προβλέπεται η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για την πώληση των προθεσμιακών προϊόντων στην τιμή της πρωτογενούς αγοράς (δεν προβλέπονται συναλλαγές προθεσμιακών προϊόντων σε επίπεδο χονδρεμπορικής).
  • Η εκκαθάριση των ποσοτήτων πραγματοποιείται διακριτά και παράλληλα των εκκαθαρίσεων του ΗΕΠ. Ο μηχανισμός εκκαθάρισης αποκλίσεων και λοιπών χρεώσεων εφαρμόζεται κανονικά σύμφωνα με τα ισχύοντα.

ilektrikiener140514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.