ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

TAP : 100 αλλαγές στην όδευση

13:24 - 20 Μαϊ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ομαλά εξελίσσεται η πορεία εργασιών του TAP επί ελληνικού εδάφους, όπου η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν κατέχει από πέρυσι μερίδιο 20%. Μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα να μην έχει ανατραπεί, ωστόσο ο σχεδιασμός για τη χάραξη της διαδρομής αλλάζει συνεχώς λόγω των αντιδράσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας του TAP μέχρι και το Μάρτιο, τα αιτήματα επαναχάρξης της αρχικής διαδρομής που είχαν υποβληθεί ως εκείνη τη στιγμή από Δήμους, Κοινότητες αλλά και ιδιώτες ξεπερνούσαν τα 100.
Αλλού η επαναχάραξη ήταν μόλις λίγα μέτρα, όπως στο χωριό Προβατάς Σερρών, και αλλού έφτανε το 1,8 χλμ. όπως στην κοινότητα Κόσμιο Κομοτηνής, έπειτα από αίτημα 24 αγροτών και της τοπικής κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων, τα 15 από τα 100, προέρχονταν από τον Νομό Σερρών.
Ενδιαφέρον έχει ότι αλλαγές δεν ζητούν μόνο οι τοπικοί άρχοντες αλλά και πλήθος φορέων, όπως η Δημοτική Υπηρεσίας Υδρευσης - Αποχέτευσης Αλεξανδρούπολης, η γαλακτοβιομηχανία Ροδόπη (Ξάνθη) και φυσικά πολλοί μεμονωμένοι κάτοχοι γης (π.χ. Νάουσα, Νέα Ζίχνη, Ωραιόκαστρο, Σκύδρα, Εορδαία, Καστοριά).

Ως αποτέλεσμα, το συνολικό μήκος του αγωγού είχε αυξηθεί – πάντα με στοιχεία Μαρτίου- κατά 10 χλμ., από τα 545 στα 555 χλμ., και το κόστος του κατά 15-20 εκατ. δολάρια. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι στην πορεία θα γίνουν και νέες τροποποιήσεις, αφού εξετάζονται και άλλα αιτήματα για αλλαγή διαδρομής του αγωγού που διέρχεται από συνολικά 30 δήμους στη Βόρεια Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:32 - 20 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.