ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ: Μέτρα για να αρθούν οι στρεβλώσεις στον ηλεκτρισμό

10:17 - 11 Ιουν 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΒΙΚΕΝ προς ΡΑΕ: Μέτρα για να αρθούν οι στρεβλώσεις στον ηλεκτρισμό
Στα χέρια του αρμόδιου για την ενέργεια υφυπουργού ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου αλλά και του προέδρου της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκου βρίσκεται επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ με τις θέσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας ενόψει των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Η ΕΒΙΚΕΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλλοντας ουσιαστικά τη ΡΑΕ ότι επιδεικνύει επιλεκτική μεροληψία προς συγκεκριμένη κατηγορία παικτών στην αγορά. Ειδικότερα όπως τονίζεται προωθείται σχέδιο για δημοπρασίες λιγντικής παραγωγής στο κόστος  που εξαιρούν τη βιομηχανία και στην ουσία αποτελούν εγγυημένο έσοδο για τους προμηθευτές. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Με απλά λόγια μετά από την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη στήριξη της βιομηχανίας μέσω μειωμένων τιμολογίων μια και θα έχουν εφαρμοστεί δημοπρασίες με πολύ υψηλή τιμή αφού η ΡΑΕ δέχεται να προστεθούν στη τελική τιμή διάθεσης όλες οι στρεβλώσεις της αγοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους της EBIKEN εκφράζεται ανησυχία για το πιγκ πογκ ευθυνών μεταξύ της Αρχής και της κυβέρνησης καθώς καμία από τις αρμόδιες πλευρές δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολουθείται.

Εύλογα, προκύπτει η απορία, τελικά αν η ΡΑΕ δεν εφαρμόζει εντολές της κυβέρνησης, μήπως υπονοείται ότι εκτελεί εντολές της Τρόικας η οποία μπλοκάρει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης που αποσκοπούν στο να βρει η βιομηχανία την χαμένη ανταγωνιστικότητα  της;

Η ουσία είναι -όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι-ότι πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το τρένο της ανάπτυξης και να θυσιαστεί η βιομηχανία. Τα δεδομένα είναι αμείλικτα. Οι εξαγωγές μειώνονται συνεχώς. Τα μέτρα της κυβέρνησης μετά την μείωση των τιμολογίων για τις μεγάλες βιομηχανίες δεν βρήκαν καμία συνέχεια. Πως λοιπόν η βιομηχανία να εισπράξει το  σήμα σταθερής πολιτικής ώστε να ληφθούν επιχειρηματικές αποφάσεις για αύξηση παραγωγής, πωλήσεων και της απασχόλησης;

Αντιθέτως, μήπως η ΡΑΕ δίνει το μήνυμα ότι συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας παραγωγών που τώρα θέλουν να γίνουν προμηθευτές αλλά όλα αυτά με σίγουρο και εξασφαλισμένο κέρδος;

Δεν είναι δυνατόν ένα σχέδιο που στη Γαλλία στηρίζει τη βιομηχανία, στη Ελλάδα η ΡΑΕ να το μεταμορφώνει σε μηχανισμό διάθεσης σίγουρων εσόδων προκειμένου δήθεν να δημιουργήσουμε προμηθευτές.

Όταν δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα να στηριχθεί η βιομηχανία μειώνοντας την βαριά φορολογία , π.χ ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για να ζεσταθεί ο κόσμος, να διαδοθεί το φυσικό αέριο και να παύσει να χρησιμοποιείται για καύσιμο στη ηλεκτροπαραγωγή και τα δίνουμε ως δώρο σε προμηθευτές για να ανοίξει δήθεν η αγορά, το βέβαιο είναι ότι μπαίνει ταφόπλακα στη βιομηχανία.

Συνοπτικά η πρόταση της ΕΒΙΚΕΝ

Συνοψίζοντας η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει για την ενίσχυση της βιομηχανίας την κατάργηση του υποχρεωτικού pool, ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 17:15 - 11 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.