ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: "Ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα το θέμα της ΔΕΗ, επιδιώκει την πολιτική ανωμαλία"

19:15 - 03 Ιουλ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μαξίμου: "Ο κ. Τσίπρας, με πρόσχημα το θέμα της ΔΕΗ, επιδιώκει την πολιτική ανωμαλία"
Σκληρή γλώσσα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, με αιχμή τη στάση της Κουμουνδούρου στο ζήτημα της ΔΕΗ.

"Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.

amaximo030714

"Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα", πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας, "δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψηφους, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος. Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αλλά και ότι αν γινόταν δημοψήφισμα θα το έχανε πανηγυρικά", συνέχισε ο κ. Σταμάτης, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ξέρουν καλά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ίδιους από τη ρύθμιση για τη "μικρή ΔΕΗ".

 

Κυρίως όμως, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας, είναι υποψιασμένοι "για τα καιροσκοπικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα με τους απολιθωμένους και καταδικασμένους στη συνείδησή τους, συνδικαλιστές των προνομίων". Τέλος, ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι "δεν διστάζει για να πετύχει το σκοπό του, να παριστάνει τάχα τον επαναστάτη του διακόπτη της ΔΕΗ. Χωρίς να σκέφτεται ούτε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε τον τουρισμό μας, ούτε και τους Έλληνες πολίτες".

Και πυρά Βούλτεψη κατά Τσίπρα

"Για εμάς δεν υπάρχει θέμα ΔΕΗ, υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά πρόβλημα το οποίο έχει ο κ. Τσίπρας και από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει υποκινώντας και υποδαυλίζοντας αυτές τις κινητοποιήσεις", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

 

Η Σοφία Βούλτεψη διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν έχουν κανένα πρόβλημα, "οι συνδικαλιστές πιστεύουμε ότι θα φερθούν όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα που δεν έχει αρμοδιότητα να λαμβάνει μέρος σε τέτοιοι είδους αποφάσεις. Τα συνδικάτα –πιστεύω- θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα πάψουν να είναι υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ και «όχημα» των προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων του κ. Τσίπρα, ο οποίος τους χρησιμοποιεί σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για την αμφισβήτηση που υφίσταται μέσα στο κόμμα του μέσα σε 15 ημέρες από 8 διαφορετικές ομάδες".

 

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, ούτε μπορεί να συμμετέχουν στις κυβερνητικές αποφάσεις όσοι που δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης. "Την κυβερνά η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και θα προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια", είπε.

amaxim030714

Σύμφωνα με την κυρία Βούλτεψη, "η αξιωματική αντιπολίτευση αφού δεν της βγήκαν όλα τα άλλα σενάρια για να δημιουργήσει συνθήκες χάους, καταστροφής και ανατροπής, αξιοποιεί το θέμα της ΔΕΗ, έχοντας εναγκαλιστεί διάφορα πρόσωπα που στο παρελθόν έμπαιναν και διέκοπταν διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ, μολονότι ήταν ήδη εισηγμένη εταιρεία".

 

"Άκουσα ξανά το «λεφτά υπάρχουν. Ο κ. Τσίπρας από το Αμύνταιο είπε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν αποκατασταθούν εύκολα. Ας θυμηθούμε λίγο το «λεφτά υπάρχουν» του 2009 και το που μας οδήγησε και ας δούμε τι άλλο μπορεί να μας συμβεί", πρόσθεσε. "Θυμάμαι επίσης τον Τσίπρα να λέει από το βήμα της Βουλής «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή». Τη Δευτέρα η Αργεντινή ξαναχρεοκόπησε και της δώσανε περίοδο χάριτος για να μην χρεοκοπήσει εντελώς", είπε χαρακτηριστικά.

 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν δέχεται τα μονοπώλια. Είναι στρατηγική μας επιλογή να είναι η Ελλάδα στην Ε.Ε. και να εφαρμόζουμε τις οδηγίες της για το ζήτημα του ανταγωνισμού. Διαβεβαίωσε, δε, ότι το κοινωνικό τιμολόγιο που ήδη διασφαλίζεται δια του νόμου, θα διασφαλιστεί και με όρο που θα υπάρξει στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη «μικρή ΔΕΗ».

ΠΑΣΟΚ: "Πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκιστική η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ"

Για "πολιτικάντικο παζάρι" και μια "άνευ προηγουμένου πολιτικάντικη, τυχοδιωκτική και λαϊκιστική πολιτική", με σκοπό "να συγκεντρώσει τις 120 ψήφους που θέλει για το δημοψήφισμα ομηρίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η πρόβα για να μπλοκάρει την εκλογή του ΠτΔ", κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ.

 

Ειδικότερα, ως προς τον ισχυρισμό τους αυτόν, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη παραπέμπουν σε "ενδιαφέρουσες αλλαγές" που εντοπίζουν μεταξύ του πρώτου δελτίου Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ορθής επανάληψης που εξέδωσε για τη σχετική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην τελευταία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη, "παρά το γεγονός ότι άλλαξαν τη σύνταξη και πρόσθεσαν πληροφορίες για να μην είναι οφθαλμοφανής ο λόγος της ορθής επανάληψης, είναι φανερή η προσθήκη στη θέση του ΚΚΕ που αποδέχεται σιωπηλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δημοψήφισμα όχι μόνο για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ αλλά και για την απελευθέρωση ενέργειας που είναι κοινοτική υποχρέωση". 

apasok030714

Συνεπώς, οι ίδιες πηγές της Χαρ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι "για να καταφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν μαζί τους τις ψήφους του ΚΚΕ, είναι αναγκασμένοι (και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους και τις ορθές επαναλήψεις αυτό κάνουν) να υιοθετήσουν την καθολική αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ κατά της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας". Με βάση τα παραπάνω, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ "να πάρει τη μεγάλη απόφαση: Τελικά είναι ένα κομμουνιστογενές κόμμα παλαιάς κοπής ή ένα ευρωπαϊκό κόμμα, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας όταν συναντά τον πρόεδρο της ΕΚΤ;".

 

Παράλληλα, οι πηγές του ΠΑΣΟΚ, αφού παραπέμπουν "στη στάση της ΔΗΜΑΡ, που είναι υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά κατά του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ" υποστηρίζουν ότι ισχύει και για εκείνη το ίδιο "δίλημμα": "Θα επιλέξει την αντιευρωπαϊκή γραμμή του ΚΚΕ απαρνούμενη την ευρωπαϊκή της πορεία, γινόμενη συνιστώσα όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, καταπατώντας διακηρυγμένες αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, μόνο και μόνο για τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων που πηγαίνουν τη χώρα μας ολοταχώς στο παρελθόν;".

Το ΚΚΕ κατεβάζει διακόπτες στο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, "βραχυκύκλωμα" στα σχέδια της Κουμουνδούρου να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές για να μπλοκαριστεί η πώληση της μικρή ΔΕΗ προκαλεί το ΚΚΕ. Το επίμαχο νομοσχέδιο κατατίθεται την Τρίτη στο θερινό τμήμα της εθνικής αντιπροσωπίας και την Τετάρτη ψηφίζεται.

 

Οι 120 υπογράφοντες βουλευτές θα ζητούν το άνοιγμα της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να μην πουληθεί η μικρή ΔΕΗ. Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος για την υπερψήφιση του δημοψηφίσματος απαιτούνται έτσι κι αλλιώς 180 βουλευτές.

amaxi030714

Ειδικότερα, το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, για τη μικρή ΔΕΗ αποκλειστικά με το περιεχόμενο που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Περισσού, ο γγ. του ΚΚΕ επισήμανε: "Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο, τόσο του δημοψηφίσματος, όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος, την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη μικρή ΔΕΗ".

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στον κ. Κουτσούμπα το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με την διεξαγωγή του, δεδομένου ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44 απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί για την ευόδωση της πρωτοβουλίας του άλλους 49. Η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ διαθέτουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αν συμφωνήσουν τα κόμματα αυτά, που στο σύνολό τους διαθέτουν 38 βουλευτές, αναζητούνται 11 ακόμη από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Χωρίς το ΚΚΕ αναζητούνται 23.

 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με τη στάση του ΚΚΕ, τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν άλλα κόμματα ή ανεξάρτητοι βουλευτές, καθώς τότε το κοινοτικό πλαίσιο, που έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του '90 και έπειτα, θα είναι στον αέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:42 - 03 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.